Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Господарського суду Одеської області: «Онлайн трансляція судових засідань на YouTube – вимога сьогодення»

22 січня 2021, 12:25

У Господарському суді Одеської області відбулась зустріч голови суду Петрова Володимира Степановича та голови правління Одеської регіональної організації Національна спілка журналістів України Работіна Юрія Анатолійовича за участю представників ЗМІ.

Головною темою заходу було питання допуску представників ЗМІ на судові засідання в умовах карантинних обмежень та шляхів забезпечення судом принципу відкритості та гласності судового процесу.

Голова суду пояснив присутнім представникам ЗМІ причини обмеження фізичного доступу в залу судових засідань та актуальність і переваги трансляцій судових засідань на офіційному каналі на Youtube "Судова влада України". 

Наразі, в країні в цілому, та в суді, зокрема, посилені карантинні обмеження, що зумовлено стрімким поширенням захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, та необхідністю гарантувати безпеку та здоров’я громадян під час пандемії.

Голова Господарського суду Одеської області підкреслив, що задля забезпечення реалізації принципів доступності та неупередженості здійснення судочинства та принципу гласності судового процесу Господарським судом Одеської області забезпечуються проведення онлайн трансляцій засідань резонансних справ саме для дотримання прав учасників процесу та представників ЗМІ під час розгляду судових справ в умовах карантинних обмежень.

Так, за останні 4 місяці було проведено 20 онлайн трансляцій по восьми суспільно-важливим справам . Пресслужбою суду заздалегідь повідомлялось про проведення онлайн трансляцій та надавались відповідні посилання. 

У разі присутності у залі судового засідання незначної кількості представників сторін (присутність яких суд обмежити не може), питання пропуску ЗМІ вирішується головуючим суддею по справі.

Проведення онлайн трансляцій на офіційному каналі на Youtube "Судова влада України" є відкритою та об’єктивною формою проведення судового засідання, яка надає можливість повно та всебічно висвітлити судовий процес абсолютно всім ЗМІ, не обмежуючись лише присутніми ЗМІ в судовому засіданні.

Голова суду наголосив, що Господарський суд Одеської області завжди відкритий до діалогу з представниками ЗМІ та робить усе для дотримання основоположних принципів доступності та гласності судового процесу.

Господарський суд Одеської області