Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів Тисменицького районного суду Івано-Франківської області та Болградського районного суду Одеської області

21 січня 2021, 14:30

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо розслідування фактів, викладених у повідомленнях суддів про виявлення грошових коштів у матеріалах справи та у поштовому відправленні разом із заявою про відвід.

Суддя Болградського районного суду Одеської області Алла Кравцова повідомила, що у її провадженні перебувала цивільна справа за позовом до приватного підприємства про скасування запису у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та визнання припиненим права оренди на земельну ділянку.

Як зазначено у зверненні судді, підпис представника під позовною заявою завірений печаткою Адвокатського об’єднання «Правовий центр «Інтелект».

11 листопада 2020 року під час ознайомлення з матеріалами цивільної справи вона виявила у файлі з уточненою позовною заявою білий конверт без підпису із грошовими коштами у розмірі 300 доларів США, про що вона повідомила голову суду та було складено відповідний акт.

До Вищої ради правосуддя надійшло звернення АО «Правовий центр «Інтелект», в якому вказано, що ні адвокатське об’єднання, ні адвокат, який діє в інтересах позивача, не мають відношення до можливого втручання у професійну діяльність судді.

Наразі за зверненням судді Болградського районного суду Одеської області Алли Кравцової розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Голова Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Руслан Струтинський та суддя цього суду Дзвенислава Гриньків повідомили, що на адресу суду надійшло поштове відправлення, в якому виявлено заяву про відвід судді Гриньків Д.В. у кримінальному провадженні та грошову купюру номіналом 100 гривень.

Із вказаного приводу голова суду подав заяву про вчинення кримінального правопорушення, також було здійснено виклик працівників поліції Івано-Франківського міського відділу поліції ГУ НП в Івано-Франківській області.

За повідомленням ГУ НП України в Івано-Франківській області, досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками втручання в діяльність судових органів триває. Проводяться слідчі дії, спрямовані на забезпечення повного та неупередженого дослідження всіх обставин правопорушення та притягнення до передбаченої законом відповідальності винуватих осіб.

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя, вчинених суддями, працівниками апарату суду.

ВРП відреагувала на повідомлення суддів та вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті (втручання в діяльність судових органів), частиною першою статті 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленнях голови Тисменицького районного суду Івано-Франківської області Руслана Струтинського, судді цього суду Дзвенислави Гриньків, а також за фактами, викладеними у повідомленнях судді Болградського районного суду Одеської області Алли Кравцової та голови суду Світлани Кодінцевої.  

Вища рада правосуддя