Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про реальний стан фінансування судів можна дізнатися з інтерактивної мапи на сайті ВРП

23 грудня 2020, 17:08

На офіційному сайті Вищої ради правосуддя з’явилася інтерактивна мапа, яка містить актуальну інформацію щодо проблем з фінансуванням судів у всіх регіонах України.

В основі цієї інформації – звернення установ судової влади до Вищої ради правосуддя щодо недостатнього фінансування їхньої діяльності. На сьогодні таких звернень 104. Три з них надійшли з апеляційних судів, 92 – з місцевих загальних судів, 6 – із господарських судів, 3 – з окружних адміністративних судів. Суди продовжують надсилати до ВРП свої звернення, тож інтерактивна карта постійно оновлюється.

Як ми повідомляли, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених проєктом Держбюджету-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя». А також із проханням невідкладно здійснити перерозподіл коштів Державного бюджету України на 2020 рік задля збільшення видатків на виплату суддівської винагороди, заробітної плати працівникам апаратів судів та на здійснення судочинства.

«Коштів, виділених на судову систему в проєкті Держбюджету-2021, явно недостатньо. У нинішньому році потреби судової системи були профінансовані на 64%. Наступного року ситуація буде ще критичнішою. Зокрема, у проєкті бюджету на 2021 рік встановлено певну умовну величину для обрахування базового окладу судді і, відповідно, працівника апарату суду. Конституційний Суд України неодноразово наголошував на неконституційності зміни законом про бюджет гарантій, закріплених у профільному Законі «Про судоустрій і статус суддів». Однак законодавець продовжує йти саме таким шляхом. Легітимність такого підходу є досить сумнівною», – наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю виданню «Юридическая практика».

За словами Голови ВРП, виходячи із запланованих Міністерством фінансів України показників, середньою заробітною платою на рівні 9637 грн буде забезпечено лише 22 287 із 25 070 працівників апаратів судів.

Вища рада правосуддя