Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Недофінансування призведе до відтоку із судів працівників апаратів, – Андрій Овсієнко

22 грудня 2020, 14:54

На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в інтерв’ю газеті «Юридична практика».

«Коштів, виділених на судову систему в проєкті Держбюджету-2021, явно недостатньо. У нинішньому році потреби судової системи були профінансовані на 64%. Наступного року ситуація буде ще критичнішою. Зокрема, у проєкті бюджету на 2021 рік встановлено певну умовну величину для обрахування базового окладу судді і, відповідно, працівника апарату суду. Конституційний Суд України неодноразово наголошував на неконституційності зміни законом про бюджет гарантій, закріплених у профільному Законі «Про судоустрій і статус суддів». Однак законодавець продовжує йти саме таким шляхом. Легітимність такого підходу є досить сумнівною», – сказав Андрій Овсієнко.

Голова ВРП звернув увагу на те, що, виходячи із запланованих Міністерством фінансів України показників, середньою заробітною платою на рівні 9637 грн буде забезпечено лише 22 287 із 25 070 працівників апаратів судів.

«Для порівняння: у 2019 році середня зарплата працівника апарату становила близько 18 тис. грн, у 2020-му – 13,5 тис. грн. В останні місяці їхня заробітна плата лише трохи більша від мінімальної. Ця критична ситуація неодмінно призведе до відтоку кадрів. Знайти фахівців, які можуть ефективно працювати в такій складній сфері, як здійснення правосуддя, дуже непросто. Втративши зараз кваліфікованих працівників апаратів судів, ми зіткнемося ще з однією великою проблемою», – наголосив Голова ВРП.

Вкрай актуальною, за словами Андрія Овсієнка, залишається також проблема недостатнього фінансування у поточному році. В деяких судах немає коштів на здійснення правосуддя, зокрема надсилання поштової кореспонденції, оплату інтернет-зв’язку. «Необхідно вжити всіх заходів, щоб у майбутньому подібне не повторювалося», – сказав Андрій Овсієнко.

Як ми повідомляли, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених проєктом Держбюджету-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики, із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя». А також з проханнямневідкладно здійснити перерозподіл коштів Державного бюджету України на 2020 рік задля збільшення видатків на виплату суддівської винагороди, заробітної плати працівникам апаратів судів та на здійснення судочинства.

Вища рада правосуддя