Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Запорукою подолання кадрової кризи в українських судах є запуск ВККСУ", - наголосили учасники ІІ Національної дискусії “Доступ до правосуддя: реалії та перспективи”

01 грудня 2020, 08:11

30 листопада відбулась друга фахова зустріч з обговорення останніх законодавчих ініціатив стосовно питань судоустрою і статусу суддів.

«Реформуванню законодавства в сфері судоустрою і статусу суддів має передувати фахове обговорення із залученням всіх зацікавлених сторін. А за результатами цього повинна слідувати розробка узгодженого підходу на підставі аналізу змін у законодавстві. Тобто коли ми приведемо судову систему в стабільний стан, тоді вже можемо вести мову про реформу», - відзначив заступник Голови ВРП Олексій Маловацький.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова сказала, що брак суддів першої та апеляційної інстанцій ускладнює роботу адвокатів та обмежує право громадян на доступ до правосуддя. Вона наголосила, що причиною цього стало встановлення жорстких фільтрів для кадрового відбору і кваліфікаційного оцінювання суддів. “Наразі подальше впровадження таких фільтрів може свідчити про наміри свідомого знищення судової системи як такої”, - зауважила вона.

Основна мета заходу - напрацювання спільної позиції щодо визначення оптимального шляху до якнайшвидшого подолання проблеми кадрового дефіциту в українських судах та ефективного забезпечення права громадян на доступ до правосуддя.

Канвою для обговорення стали законопроєкти щодо реформування судової системи, зокрема № 3711, № 3711-1, № 3711-2,  а також проєкт закону, направлений до Вищої ради правосуддя Міністерством юстиції України в порядку консультацій, у світлі висновку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) від 9 жовтня 2020 року щодо законопроєкту №3711.

Також учасники дискусії обговорили питання реалізації судової влади, доступу міжнародних експертів до формування судової влади, залучення професійних спільнот до розробки законодавства у сфері судоустрою та адвокатури, незалежності системи правосуддя та діджиталізації.

Нагадаємо, що публічне обговорення було започатковано за ініціативою Вищої ради правосуддя та підтримано Національною асоціацією адвокатів України.

Найближчим часом за підсумками серії фахових зустрічей буде розроблений документ, який визначить вектор розвитку судової влади.

Фотозвіт: https://bit.ly/2KXKnKR