Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про кадровий дефіцит говорити вже запізно, йдеться про катастрофічне становище з кадрами – Богдан Львов

27 листопада 2020, 17:14

Представники Верховного Суду взяли участь у ІХ Щорічному судовому форумі: «Вектор розвитку 2020». Захід, організований Асоціацією правників України спільно з проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», проходив упродовж 26-27 листопада 2020 року в онлайн-режимі.

У межах обговорення теми щодо можливості подолання кадрового дефіциту в судовій системі Богдан Львов зазначив: «Про кадровий дефіцит говорити вже запізно. Йдеться про катастрофічне становище з кадрами. Коли ми кажемо, що в країні не вистачає третини суддів, ми беремо статистичні дані щодо чисельності суддів, затверджені Вищою радою правосуддя у 2015 році. Проте на той момент у судах вже не вистачало кадрів, і коли йшлося про затвердження штатної чисельності суду у кількості 50 чи 90 осіб, виходили з того, що немає різниці, оскільки в наявності було лише 30 і виключно з метою полегшення фінансування зупинялися на цифрах 50–60. І, відповідно, із цих цифр ми виходимо й зараз, коли кажемо про нестачу третини суддів або 2 тисяч.  А насправді потрібно оперувати цифрами за 2013 рік, коли кількість суддів відповідала завантаженості. Для порівняння, у Харківському апеляційному суді штатна чисельність на 2013 рік – 94 особи. Зараз у ньому працює 16 суддів. Нестача становить 87 відсотків».

Актуальним і головним питанням для подолання кадрової кризи є відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Як наголосив очільник КГС ВС, навіть якщо законодавцю вдасться прийняти відповідний закон ще до кінця 2020 року, то запрацювати ВККСУ зможе не раніше травня наступного року. Також Богдан Львов звернув увагу, що у своєму Висновку щодо законопроєкту № 3711 (про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування) Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) зазначила про забезпечення функціонування ВККСУ як невідкладний крок для збереження стабільності в судовій системі.

Верховний Суд України