Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

При унормуванні порядку моніторингу суддівських декларацій слід враховувати позицію правової спільноти, – Оксана Блажівська

26 листопада 2020, 14:42

Під час розробки й ухвалення змін до антикорупційного законодавства, зумовлених ухваленням Конституційним Судом України Рішення № 13-р/2020 від 27 жовтня 2020 року, має бути врахована думка правової спільноти. Про це сказала член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська під час засідання робочої групи з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного Суду.

За її словами, наразі тривають дискусії щодо того, який саме орган має бути відповідальним за моніторинг способу життя суддів та якими повноваженнями він має бути наділений.

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада надає обов’язкові до розгляду консультативні висновки, зокрема щодо законопроєктів з питань судоустрою і статусу суддів.

Оксана Блажівська повідомила, що ВРП розпочала роботу над підготовкою консультативних висновків щодо законопроєктів «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо моніторингу способу життя суддів та з метою приведення його норм у відповідність до рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020» (№ 4292), «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення правових та організаційних засад функціонування системи запобігання корупції в судах» (№ 4292-1), «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо визначення відповідальності за порушення вимог фінансового контролю суддями» (№ 4312 ).

На думку члена ВРП, для того, щоб запобігти зловживанням, маніпуляціям, конфлікту інтересів у майбутньому, нова законодавча модель здійснення моніторингу способу життя суддів має бути розроблена за участю осіб, на яких буде поширюватись правове регулювання. Оксана Блажівська вважає, що питання, які стосуються порядку моніторингу суддівських декларацій, мають бути винесені на широке фахове обговорення у правовій спільноті. «При розробці законодавчого акта мають бути почуті позиції всіх органів суддівського врядування, врахована позиція Конституційного Суду України», – зазначила член ВРП.

Робоча група з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи КСУ створена розпорядженням заступника Голови Верховної Ради України. Вона має до 1 грудня 2020 року підготувати для розгляду узгоджені законопроєкти щодо внесення змін до Кримінального кодексу України, законів України «Про запобігання корупції» та «Про Конституційний Суд України».

У засіданні взяли участь народні депутати України, запрошені представники Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Ради суддів України.

Вища рада правосуддя