Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До п’яти років в’язниці засуджено чоловіка за підрив гранати у закладі громадського харчування у Рубіжному

25 листопада 2020, 10:12

Встановлено, що уродженець м. Рубіжне, громадянин Б., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, маючи при собі бойову гранату Ф-1, разом із товаришем, прийшов до літнього майданчика одного із закладів громадського харчування в м. Рубіжне.

Так, 15 липня 2016 року, у нічний час, використовуючи політичну тему як привід для сварки громадянин Б. став порушувати громадський порядок та провокувати людей, які сиділи за сусіднім столиком, на словесний конфлікт, вголос висловлюючи свої політичні та життєві переконання. Згодом, тому як люди, які сиділи за сусіднім столиком не реагували на протиправні дії Б., останній підійшов до столика та продовжив провокувати їх на конфлікт. Така зухвала поведінка змусила не бажаючих сварки людей переміститися за інший столик, але це тільки розлютило зловмисника, тому він, попередньо привівши у бойову готовність вибуховий пристрій, кинув гранату Ф-1 під стіл відвідувачів, в результаті чого стався вибух.

Внаслідок вибуху одному з відвідувачів кафе було спричинено тілесне ушкодження у вигляді вогнепального сліпого осколкового поранення. Інші відвідувачі не постраждали, адже встигли вчасно відбігти від столика на небезпечну відстань та лягти на підлогу.

Зокрема, в результаті дій обвинуваченого Б. в кафе були пошкоджені вікна, двері, стіни, дах та інше майно.

Вироком Рубіжанського міського суду Луганської області чоловіка було визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень за ч.2 ст.15,п.п. 1,5,7 ч.2 ст.115, ч.2 ст.194, ч.1 ст.263 КК України, призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі та звільнено від відбуття призначеного покарання з іспитовим строком на три роки.

На вказаний вирок стороною обвинувачення було подано апеляційну скаргу, в якій обвинувач просив вирок суду першої інстанції скасувати та призначити більш суворе покарання у виді 7 років позбавлення волі. Адже, на думку апелянта, громадянин Б. вчинив умисний, особливо тяжкий злочин із прямим умислом на заподіяння смерті потерпілим та усвідомлював, що внаслідок його дій з невідворотністю настане їх смерть. 

Вивчивши обставини справи колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Луганського апеляційного суду апеляційну скаргу сторони обвинувачення задовільнила частково, вирок суду першої інстанції скасувала в частині призначення покарання, та ухвалила новий вирок, яким обвинуваченого Б. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.15, п.п.1,5,7 ч.2 ст.115,ч.2 ст.294,ч.1 ст.263 КК України та призначила покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Луганський апеляційний суд