Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівники ВРП, РСУ та ДСА спільно з народними депутатами працюють над вирішенням питання щодо фінансування судів

04 листопада 2020, 10:58

2 листопада 2020 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, в якому взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова Ради суддів України Богдан Моніч та заступниця Голови ДСА України Людмила Гізатуліна.

На розгляд членів Комітету були представлені мінімально критичні обсяги фінансування судової влади з тим, щоб суди не зупинили судочинство у 2021 році.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч, звертаючись до членів Комітету, зазначив, що фінансування судів першої інстанції та апеляційних судів у 2020 році відбувалося вкрай незадовільно і призвело до припинення відправлення поштової кореспонденції в окремих судах.

"Недостатнє фінансування судової влади поставило на межу виживання працівників апарату суддів. Більше того його практично не має на виплату зарплати за листопад-грудень. Запропоновані бюджетом на 2021 рік обсяги фінансування є ще нижчими. Мінімально необхідна сума критичних видатків складає на 2021 рік становить більше 5,6 млрд грн", — наголосив Богдан Моніч.

Він також зазначив, що у проєкті Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік", поданому Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, ДСА України як головному розпоряднику бюджетних коштів на 2021 рік, передбачено видатки в обсязі 15,65 млрд грн (з них 2,5 млрд грн планові показники спеціального фонду державного бюджету), що менше показників поточного року на 46,6 млн грн або 0,3 %. Водночас суддівська винагорода суддям завдяки зростанню рівня прожиткового мінімуму зросте на 8 %, що не враховано у проєкті державного бюджету.

Виходячи з вказаних показників проєкту державного бюджету, у 2021 році суддівською винагородою будуть забезпечені лише 5 245 суддів, при прогнозованій чисельності - 5 413, та 22 287 працівників апарату судів з середньою заробітною платою 9 637 грн (на рівні обов’язкових виплат) при фактичній чисельності – 25 047 осіб.

Інші видатки споживання (витрати на поштові марки, придбання паперу, оплату послуг маркувальних машин, виплату винагороди присяжним та інше) забезпечені лише на 29 % і становлять 447,6 млн грн при потребі 1,511 млрд грн.

Видатки розвитку повністю відсутні.

"При таких обсягах фінансових ресурсів для діяльності судів першої інстанції та апеляційних судів забезпечити здійснення ними судочинства неможливо", — підсумував Богдан Моніч свій виступ.

Позиція судової гілки влади про збільшення фінансування на бюджетному Комітеті також була підтримана Комітетом з питань правової політики, яку на засіданні представив член Комітету Денис Маслов.

За підсумками засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, а також часткового врахування позицій Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та судової гілки влади, було прийнято рішення про збільшення бюджетної програми "Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя" на 5,65 млрд грн.

Рада суддів України