Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП взяла участь у консультаціях щодо Спільного висновку Венеційської комісії і Генерального директорату з прав людини і верховенства права РЄ на законопроєкт № 3711

30 жовтня 2020, 17:40

30 жовтня 2020 року за підтримки проєктів Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» та «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та допомога Верховній Раді України у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності» проведено консультації стосовно Спільного висновку Венеційської комісії і Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (законопроєкт № 3711).

Андрій Овсієнко подякував Венеційській комісії за тривалу співпрацю з Україною, розуміння поточної ситуації у судовій системі та оперативний відгук на запит української влади щодо законопроєкту № 3711. Також він зазначив, що проблема дефіциту кадрів у судах потребує негайного вирішення на законодавчому рівні.

За словами Голови ВРП, брак суддівських кадрів є однією з найважливіших проблем, оскільки близько 30% посад суддів від визначеної кількості є вакантними, що впливає на навантаження діючих суддів та, відповідно, на якість та ефективність здійснення правосуддя, а отже, й на доступ до правосуддя громадян України.

Крім того, близько 2100 суддів не завершили процедуру кваліфікаційного оцінювання. З-поміж них 180 суддів, у яких закінчився 5-річний строк призначення; 182 судді, призначених строком на 5 років, повноваження яких закінчуються в 2021 році та які без проходження кваліфікаційного оцінювання не зможуть здійснювати правосуддя. Таку ситуацію необхідно усвідомлювати та брати до уваги.

Голова ВРП наголосив, що ключовою тезою Висновку Венеційської комісії є те, що стабільність судової системи напряму пов’язана із незалежністю судової влади. Стабільність забезпечується чітким законодавчим полем, яке визначає правила роботи судової системи. У контексті цього він зазначив, що перехідний період судової системи в Україні триває останні шість років. У 2016 році відбулася остання масштабна судова реформа з елементами конституційних змін, і саме з того часу судова система працює за новими правилами, визначеними в Законі України № 1402 «Про судоустрій і статус суддів», змінах до Конституції України та Законі України «Про Вищу раду правосуддя».

Є всі підстави говорити про законопроєкт № 3711 як вкрай нагальний, оскільки запропоновані ним положення мають виправити недоліки попередніх змін і привести законодавство у відповідність до Конституції та до рішень Конституційного Суду України.

Законопроєкт № 3711 має дві мети: формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та врегулювання питань щодо можливості здійснення правосуддя суддями Верховного Суду України.

Вища рада правосуддя та уся суддівська спільнота зацікавлені у тому, щоб склад нової ВККСУ був визначений якомога швидше та сформувався із знаних, доброчесних фахівців у галузі права, яким би довіряло як суспільство, так і судова система.

Щодо посилання, яке міститься у тексті Висновку, про сумніви у доброчесності членів ВРП та представників органів судової влади, Голова ВРП зауважив, що пан Букіккіо, президент Венеційської комісії, у відповідь на звернення ВРП запевнив, що під час віртуальних зустрічей делегація Венеційської комісії не була поінформована про імена окремих представників судової влади чи членів Вищої ради правосуддя. Були озвучені загальні твердження, але імена конкретних осіб не згадувалися.

Андрій Овсієнко констатував, що ВРП поділяє бачення Венеційської комісії, висловлене щодо поточної ситуації, яка склалась у судовій системі України у зв’язку із дефіцитом кадрів та потребує невідкладного вирішення.

«Наше спільне завдання – знайти компромісний варіант вирішення окреслених проблем та недопущення їх повторення у майбутньому», – зазначив Голова ВРП.

У сьогоднішньому заході взяли участь Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус, Голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради України Андрій Костін, почесний Президент Венеційської комісії Ганна Сухоцька, експерт Ради Європи Герхард Райснер, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, народні депутати – члени Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, заступниця Голови Офісу Ради Європи в м. Києві Олена Литвиненко.

Вища рада правосуддя