Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький: Міжнародні експерти при формуванні органів суддівського врядування можуть мати лише дорадчий голос

30 жовтня 2020, 13:41

Залучення міжнародних експертів для вирішення питань, що стосуються формування суддівського корпусу та органів суддівського врядування в Україні, загалом відповідає принципам конституційності, однак їхня участь є доцільною та виваженою в рамках виконання ними дорадчих функцій, а їхні позиції можуть мати лише рекомендаційний характер. Інакше — під сумнів ставиться незалежність та суверенітет нашої держави. Про це зазначив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький у коментарі для видання «Юридическая практика».

Олексій Маловацький нагадав, що до Парламенту Президентом України був поданий як невідкладний законопроєкт № 3711, яким запропоновано визначити порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. «Зокрема, у самому законопроєкті вже пропонується, щоб процес добору суддів здійснювався конкурсною комісією саме у складі представників суддівського корпусу та міжнародних експертів», - зауважив він.

Заступник Голови ВРП переконаний, що наразі як для судової системи, так і для всього суспільства є вкрай важливим ухвалення законопроєкту № 3711, який надасть можливість нарешті сформувати ВККСУ, розв’яже проб­лему дефіциту суддів та відновить право громадян на доступ до правосуддя.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно доцільності розширення кола організацій, які можуть висувати своїх кандидатів до конкурсної комісії з відбору членів ВККСУ Олексій Маловацький зауважив: «Навпаки, якщо не розширити коло таких суб’єктів та чітко не визначити їх перелік, існуватиме невизначеність». «Це може спричинити труднощі у формуванні конкурсної комісії», - застеріг він.

Також Олексій Маловацький повідомив, що до Вищої ради правосуддя надійшли листи від органів і організацій, які відмовилися від делегування своїх кандидатів. Він підкреслив, що у Висновку щодо законопроєкту № 3711 Венеціанська комісія рекомендує надати повноваження висувати експертів виключно тим організаціям, які традиційно співпрацюють з Україною у сфері судоустрою та вже уклали договори щодо такої співпраці.

Щодо ідеї залучення суддів-­іноземців до здійснення правосуддя в Україні Олексій Маловацький зауважив: «Положеннями Конституції та Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що суддею може бути призначений лише громадянин України. Це є однією з обов’язкових умов для набуття статусу судді. Тобто механізм наділення іноземців судовою владою апріорі не передбачений чинним законодавством України і не може бути виправданим з огляду на те, що такі особи не мають відповідної освіти та не здійснюють практичної діяльності в Україні».

За його словами, виняток становить розгляд справ у Міжнародному комерційному арбітражному суді  при Торгово-­промисловій палаті України, де до складу арбітрів можуть бути включені як громадяни України, так і громадяни інших держав та особи без громадянства, які володіють необхідними спеціальними знаннями у галузі вирішення спорів, віднесених до компетенції органу, і відповідають високим морально-­етичним вимогам.

Джерело: видання «Юридическая практика»

Вища рада правосуддя