Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щорічна доповідь ВРП про стан забезпечення незалежності суддів має стати основою для вдосконалення законодавства, – Олексій Маловацький

26 жовтня 2020, 16:37

У Вищій раді правосуддя відбулося третє регіональне обговорення Щорічної доповіді ВРП про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік за участю суддів місцевих судів першої та апеляційної інстанцій у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській та Одеській областях. 

«Цей документ є показником стану дотримання незалежності судів і судової влади в Україні та підставою для подальшого вдосконалення законодавства у частині статусу судді, а також інших похідних актів правового регулювання, спрямованих на забезпечення сталого функціонування судової влади», – наголосив заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, який є секретарем постійної комісії Ради з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

 Він розповів, що ВРП наразі здійснює моніторинг виконання рекомендацій, викладених у Доповіді за 2019 рік, щоб зрозуміти, чи вирішуються проблеми, на які вказала Рада.

У заході, організованому проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», також взяли участь член ВРП Лариса Швецова, представники Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони, Національної школи суддів України, правоохоронних органів, громадянського суспільства та міжнародних організацій, експерти Ради Європи.

Відбулися обговорення ролі та практики Вищої ради правосуддя у забезпеченні незалежності судової влади в Україні та обмін думками щодо посилення незалежності та неупередженості судової влади в Україні в контексті стандартів і рекомендацій Ради Європи. Також під час заходу йшлося про виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини у групі справ Олександра Волкова, які стосуються питань незалежності та неупередженості судової влади, системи судової дисципліни та просування по службі.

Учасники обговорили кроки, які потрібно здійснити для посилення захисту незалежності суддів в Україні, та сформулювали відповідні рекомендації.

Нагадаємо, 24 червня 2020 року у Вищій раді правосуддя в режимі відеоконференції (Страсбург – Київ) відбулися презентація та фахове обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік.

15 липня 2020 року ВРП винесла документ на фахове обговорення на регіональному рівні. Тоді в обговоренні Щорічної доповіді взяли участь представники судової влади, міжнародних та неурядових організацій, правоохоронних органів, апеляційних та місцевих судів Волинської, Рівненської, Житомирської, Чернігівської, Сумської, Луганської, Донецької, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

У другому регіональному обговоренні Щорічної доповіді, яке відбулося 29 липня, взяли участь судді та співробітники апеляційних та місцевих судів Вінницької, Черкаської, Полтавської, Кіровоградської, Запорізької, Херсонської, Хмельницької та Миколаївської областей.

Вища рада правосуддя