Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Олег Прудивус: Якщо правом на відставку скористаються судді, які мають для цього достатній стаж, буде просто жах

23 жовтня 2020, 15:40

Проєкт закону, який дасть можливість сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, є вкрай нагальним і потребує термінового ухвалення. На цьому наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус в інтерв’ю виданню «Закон і бізнес», відповідаючи на запитання про подальшу долю президентського законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№3711).

«В документі йдеться про створення ВККС – важливого органу суддівського врядування, на який покладено функції оцінювання суддів і добору кандидатів для призначення на суддівські посади і який не працює вже близько року», – підкреслив Олег Прудивус. За його словами, наслідки зупинки роботи ВККС –жахливі: у судах не вистачає приблизно 2000 суддів, майже стільки ж суддів не можуть завершити процедуру їхнього оцінювання. «Сподіваюсь, що ухвалення цього законопроекту дозволить зрушити з місця вирішення проблеми кадрового дефіциту в суддівському корпусі», – заявив член ВРП.

Це важливо ще й з огляду на те, що у той час, як процес поповнення суддівського корпусу заблокований, у судах відбувається ще й відтік кадрів. За інформацією Державної судової адміністрації, близько 2000 суддів сьогодні мають право на відставку, оскільки в них вже є достатній для цього стаж. «Якщо вони скористаються цим правом зараз – то буде не колапс, а просто жах», – відзначив Олег Прудивус.

За його словами, на рішення суддів, маючих достатній стаж для відставки, залишатися на посаді чи йти з неї, наразі впливає кілька чинників. «По-перше, це невпевненість у пенсійному майбутньому. Сьогодні на цю тему шириться багато пліток. По-друге, тотальне приниження суддів, яке відбувається протягом останніх років. Судді морально задавлені, і не тільки інформаційним тиском. Деякі вже бояться стороннім людям говорити, що вони судді. По-третє, навантаження, яке існує в судах, є непомірним. В багатьох судах через нестачу кадрів служителі Феміди вимушені працювати один за двох, а то і за трьох. І це також не сприяє тому, щоб судді тримались за свої місця», – розповів член ВРП.

Вища рада правосуддя