Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судове рішення про нарахування та виплатиту недоотриманої за життя пенсії

21 жовтня 2020, 16:38

Якщо за життя пенсіонер не звертався до пенсійного органу за перерахунком його пенсії у відповідному відсотковому обчисленні грошового забезпечення, члени сім’ї не мають права на нарахування та виплату пенсії цієї особи після її смерті.

01 вересня 2020 року Перший ААС розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 09 червня 2020 року за позовом фізичної особи до органу управління пенсійного фонду про зобов’язання здійснити нарахування та виплатити пенсію.

За результатами розгляду справи Перший апеляційний адміністративний суд прийняв постанову, в якій зазначено про таке.

Приводом для звернення до суду стала відмова органу пенсійного фонду здійснити нарахування та виплату недоотриманої чоловіком за життя пенсії, виходячи з відсоткового значення розміру померлого у розмірі 89 % відповідних сум грошового забезпечення.

Переглядаючи зазначену справу в апеляційному порядку, Перший ААС погодився з висновком суду першої інстанції про те, що у задоволенні позовних вимог має бути відмовлено з огляду на таке.

З 01 січня 2018 року особі призначено основний розмір пенсії у розмірі 89 % грошового забезпечення за вислугу років.

У подальшому, пенсійний орган провів перерахунок пенсії особи у відповідності до Постанови № 103, внаслідок проведення якого граничний відсоток обчислення грошового забезпечення по пенсійній справі склав 70% відповідних сум грошового забезпечення.

Втім, із заявою про проведення перерахунку пенсії, виходячи з розрахунку відсотку обчислення грошового забезпечення 89 %, особа до органу пенсійного фонду не зверталась. Його дії щодо перерахунку пенсії у відповідності до Постанови № 103 пенсіонер за життя у судовому порядку також не оскаржував.

За висновком суду першої інстанції, з яким погодився Перший ААС, пенсіонер за життя не вжив заходів щодо своєчасного отримання пенсії після перерахунку останньої за вислугу років у розмірі 89 % відповідних сум грошового забезпечення, тобто не скористався своїм правом на отримання виплати у вказаному вище відсотковому значенні.

За таких обставин, позивач немає права на нарахування та виплату пенсії померлого чоловіка.

Детальніше з текстом постанови від 01 вересня 2020 року по справі №200/424/20-а можна ознайомитися за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/91250189.

Перший апеляційний адміністративний суд