Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя вітають намір Президента України активізувати роботу Комісії з питань правової реформи

20 жовтня 2020, 16:22

Вища рада правосуддя вітає та підтримує намір Глави Держави активізувати роботу Комісії з питань правової реформи при Президентові України щодо напрацювання напрямів якісної та ефективної судової реформи. Про це Голова ВРП Андрій Овсієнко сказав, коментуючи послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України.

Глава держави назвав роботу судів важливою та зазначив, що реформа має бути спрямована на досягнення позитивних зрушень. «Я погоджуюсь із міжнародними партнерами щодо необхідності судової реформи. Але впевнений, що нікому не потрібна реформа лише заради слова «реформа». За роки незалежності кожна нова влада починала реформу судової системи. У підсумку уряди, парламенти, президенти в країні змінюються, а судова система залишається. Нам потрібні зміни. Але не перефразовані думки з попередніх варіантів судової реформи, а дієві рішення. Саме на них я чекаю від відповідної правової комісії, яка була створена при Офісі Президента. Нам потрібна Україна, де корупції немає, а чесні суди є. Цього хочуть усі наші громадяни. Цьому аплодують усі наші міжнародні партнери», – сказав Володимир Зеленський.

За словами Андрія Овсієнка, надзвичайно важливо ретельно проаналізувати наслідки попередніх реформ і, врахувавши результати зробленого, спрогнозувати наслідки подальших змін. Він нагадав, що Венеційська комісія неодноразово наголошувала: існує чіткий взаємозв’язок між стабільністю судової системи та її незалежністю. А довіра до органів судової влади зростає виключно за умови стабільної системи. Хоча нагальність реформ у сфері судоустрою в Україні із самого початку пояснювалась необхідністю підвищення суспільної довіри до судової влади, постійна інституційна нестабільність, зумовлена безсистемним реформуванням, ще більше руйнує цю довіру.