Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному суді посилюють карантинні обмеження

20 жовтня 2020, 14:39

Повідомляємо про розпорядження Голови Одеського апеляційного суду про посилення карантинних обмежень та продовження особливого режиму роботи суду.

На підставі рішення зборів суддів Одеського апеляційного суду від 16 жовтня 2020 року, відповідно до ч.2 ст.29 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», постанов Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» (зі змінами) та від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), рішення Ради суддів України за №19 від 17 березня 2020 року, постанови головного державного санітарного лікаря України №16 від 09 травня 2020 року, рішення Державної комісії з питань  техногенно-екологічної безпеки та надзвичайної ситуації від 15 жовтня 2020 року, у зв’язку з ускладненням епідеміологічної ситуації в м.Одесі та із підтвердженням у працівників Одеського апеляційного суду діагнозу COVID-19, з метою запобігання поширенню захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, серед співробітників та відвідувачів Одеського апеляційного суду та забезпечення безпечних умов праці працівникам суду:
  1. Тимчасово, на час установлення на території м. Одеси рівня епідемічної небезпеки: “помаранчевий” або “червоний”, зупинити розгляд справ у відкритих судових засіданнях за участю учасників судових процесів та припинити їх допуск до залів судових засідань.
  2. Зазначені обмеження не стосуються розгляду:

а)  матеріалів по негласним слідчим (розшуковим) діям та оперативно-розшуковим заходам;

б) апеляційних скарг у кримінальних провадженнях на судові рішення (в тому числі слідчих суддів):

  • в яких обрано або продовжено строк тримання під вартою;
  • в яких спливають строки тримання осіб під вартою або строки призначеного обвинуваченим покарання у виді позбавлення волі;
  • подання та клопотання про направлення до іншого суду кримінальних проваджень, в яких до підозрюваних/обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

в) апеляційних скарг у справах про адміністративні правопорушення, якщо у разі відкладення розгляду справи закінчаться строки, передбачені ст.38 КУпАП.

  1. Апеляційний суд розглядає інші кримінальні провадження за апеляційними скаргами на ухвали слідчих суддів щодо застосування заходів кримінального провадження, участь в яких сторін не є обов’язковою, за наявності відомостей про їх повідомлення про дату, час і місце розгляду справи. У разі надходження на адресу суду клопотань учасників процесу про розгляд справи за їх участю, суд відкладає судове засідання на іншу дату.
  2. Учасники зазначених кримінальних проваджень та проваджень у справах про адміністративні правопорушення, які з’явилися до суду у день судового розгляду, допускаються до приміщення суду не раніше ніж за 10 хвилин до початку судового розгляду за запрошенням судового розпорядника. Очікувати запрошення судового розпорядника слід поза межами приміщення суду – біля входу до будівлі суду (у разі несприятливих погодних умов – у вестибюлі суду), з дотриманням встановлених санітарних норм, уникаючи скупчення. Самостійне пересування відвідувачів суду та учасників проваджень по суду не допускається, окрім випадків необхідності подачі до канцелярії суду (каб.101, що розташований на першому поверсі) документів.
  3. Апеляційний суд розглядає цивільні справи, які не віднесені до справ, зазначених у ч.ч.1,2 ст.369 ЦПК України, у відсутності учасників справи та осіб, які не залучалися до участі у справі судом першої інстанції, за наявності відомостей про їх повідомлення про дату, час і місце розгляду справи.
  4. Рекомендувати учасникам судових процесів:

– подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами;

– утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання (втрата нюху та смаку, слабість, кашель, задуха, утруднення дихання, підвищення температури тіла тощо);

–  брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у порядку, передбаченому ч.4 ст.212 ЦПК України, на підставі відповідної заяви. Дана рекомендація особливо стосується випадків, коли інтереси учасників справи представляють адвокати, які мають технічну можливість підключення до системи відеоконференцзв’язку EasyCon. Не подання такої заяви адвокатом, в залежності від обставин справи, може бути розцінене судом як зловживання процесуальними правами, які спрямовані на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи у розумні строки, та дає право суду застосовувати способи реагування до органів адвокатського самоврядування;

– знайомитися з матеріалами справ після завершення карантину;

– всі документи (заяви, скарги, відзиви, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу апеляційного суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд» або поштою.

  1. Тимчасово (на час вжитих заходів) обмежити допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань.
  2. Припинити в апеляційному суді проведення судових засідань в режимі відеоконференції за дорученням інших судів, окрім судових справ, які потребують термінового судового розгляду.
  3. Припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду.
  4. Допуск відвідувачів суду до канцелярії суду (каб.101), що розташована на 1 поверсі, для подачі документів та приміщення режимно-секретного органу, що розташований на 2 поверсі, забезпечити з дотриманням встановлених санітарних норм, в тому числі в респіраторі або захисній масці з дотриманням принципів соціального дистанціювання (1,5 м). Дозволити одночасне перебування відвідувачів до зазначених приміщень з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі приміщення холу 1-го першого поверху або 2-го поверху відповідно.
  5. Обмежити допуск до суду осіб з ознаками респіраторних захворювань (блідість обличчя, почервоніння очей, кашель, чхання, риніт, підвищена температура тіла тощо). Громадяни, судді та працівники апарату суду допускаються до приміщення суду лише у вдягнутих засобах індивідуального захисту (масках або респіраторах) та після проведення температурного скринінгу безконтактним термометром.
  6. Це розпорядження набирає чинності з 26 жовтня 2020 року.

Вважати розпорядження голови Одеського апеляційного суду №7 від 14 липня 2020 року (зі змінами та доповненнями) таким, що втрачає силу з 26 жовтня 2020 року.

Одеський апеляційний суд