Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя вжила заходів реагування щодо нападу на суддю Рівненського міського суду

08 жовтня 2020, 16:26

7 жовтня 2020 року до Вищої ради правосуддя звернувся голова Рівненського міського суду Рівненської області Петро Денисюк, який повідомив про напад на суддю цього суду Олександра Тимощука. У повідомленні йшлося про те, що ввечері 6 жовтня 2020 року двоє невідомих осіб у масках-«балаклавах» розпилили з аерозольного балона в обличчя Олександра Тимощука речовину сльозоточивої та дратівної дії і нанесли йому тілесні ушкодження, внаслідок чого суддя потрапив до лікарні.

За фактом умисного заподіяння судді середньої тяжкості тілесних ушкоджень Рівненською місцевою прокуратурою 7 жовтня 2020 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 377 (умисне заподіяння судді, народному засідателю чи присяжному або їх близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя) Кримінального кодексу України.

Як зазначив у своєму повідомленні голова суду Петро Денисюк, попри неможливість на цей момент встановити зв’язок між протиправними діями нападників та професійною діяльністю судді щодо здійснення правосуддя він вважає, що такі дії несуть загрозу суддівській незалежності.

Враховуючи, що безпека суддів визначена як одна з основних гарантій їхньої незалежності, та з огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення стосовно судді Олександра Тимощука, які мають бути ретельно перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП встановила наявність підстав для вжиття нею заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

ВРП ухвалила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Рівненського міського суду Рівненської області. Також Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного злочину.

Вища рада правосуддя