Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Начальник ТУ ДСА України в Одеській області Тарас Лукаш щодо  критичної ситуації з фінансуванням та кадровим забезпеченням судової влади

07 жовтня 2020, 11:21

Дуже часто за рамками публічних обговорень щодо проблеми дефіциту суддів залишається питання фінансового забезпечення співробітників апаратів судів. І якщо нестача служителів Феміди спровокована множинними факторами, то з апаратом суду все набагато прозаїчніше - низькі заробітні плати та відсутність стимулюючих виплат. Таким чином, є вірогідність, що в грудні цього року співробітники апаратів судів можуть не отримати заробітної плати. Принаймні, така критична ситуація склалася в Одеській області. Хоча у нас немає сумнівів щодо подібної ситуації в інших регіонах України.

Тарас Лукаш очолює територіальне управління Державної судової адміністрації України в Одеській області майже рік. Він стурбований ситуацією, яка склалася, і в інтерв'ю для «Юридическая практика» ділиться ідеями і роздумами з приводу виходу з кадрового глухого кута судової системи.

 

- Як зробити так, щоб співробітники апарату залишилися працювати?

- Необхідність внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» назріла, а якщо згадаємо, що на вулиці вже жовтень, то, можна сказати, навіть перезріла. Це, мабуть, єдиний правильний вихід в даній ситуації. При цьому у мене немає ілюзій щодо перспектив внесення змін до цього закону і додаткового фінансування судової системи. Фактично суди Одеської області в 2020 році працюють ще на тих «запасах», які були придбані управлінням протягом 2019 року.

Слід зазначити і проблему стимулюючих виплат апарату судів у 2020 році. Незважаючи на те, що в силу не залежних від нас причин вони виплачувалися не завжди і не в тих розмірах, на які мають моральне право люди, на обов'язкові виплати (оклад, ранг і надбавка за вислугу років) в грудні нам не вистачає близько 15 мільйонів гривень. І ця сума не включає можливих виплат за позовами суддів про компенсацію суддівської винагороди внаслідок обмеження його розміру в період карантину. І якщо на цю проблему терміново не звернуть увагу органи законодавчої і виконавчої гілок влади, то співробітники апаратів судів заробітної плати в грудні можуть не отримати. Про даної проблематики ми інформуємо ДСА України, яка також намагається вирішити цим проблеми, використовуючи наявні можливості.

Важливо сказати, що виплата суддівської винагороди є елементом забезпечення незалежності судової гілки влади, і ми повинні виплачувати його в першу чергу, а апарату суду, виходить, забортної плата виплачується за залишковим принципом. І співробітники апарату, на жаль, починають шукати собі нову краще оплачувану роботу і звільнятися.

У регіонах часто люди фактично позбавлені вибору місця роботи. З одного боку, для судової системи це і непогано, адже співробітники апаратів залишаються в системі. З іншого боку, цей позитив містить відтінки лукавства. Тому, що люди змушені погоджуватися на такі умови оплати праці, не маючи іншого вибору. За моєю інформацією, на ринку «Сьомий кілометр» зараз можна заробити більше, ніж працюючи не перший рік в апараті суду, маючи при цьому вище освіту і, можливо, навіть не одну.

 

- А як щодо кадрового забезпечення судової системи суддями? Який механізм заповнення вакантних посад суддів ви вважаєте найоптимальнішим?

- Найоптимальнішим механізмом буде формування нового складу ВККСУ. Як добре всім відомо, ВККС де-юре є, а де-факто - не працює з 7 листопада 2019 року. Припинити роботу цього органу до обрання нового складу, на мою суб'єктивну думку, було найбільшою помилкою. Наслідки цього кроку судова система вже гостро відчуває. І якщо не вжити системних, швидких і якісних рішень, то під загрозу буде поставлено належне функціонування всієї судової системи. Фактично ми вже стоїмо на порозі незворотних процесів.

Але повернемося до питання. Частково проблема кадрового голоду почала вирішуватися з появою ряду указів Президента України про призначення суддів - це учасники так званого четвертого добору, який стартував в 2017 році. Але вже в 2017 році судова система відчувала такий кадровий голод, який не міг бути подоланий відібраними 700 кандидатами цього добору для навчання в Національній школі суддів України.

У 2017 році ВККСУ організувала одночасне проведення відбіркового іспиту для більш ніж 4000 кандидатів. За весь час незалежності України заходів такого масштабу проведено не було. Успішно здали відбірковий іспит 1280 кандидатів, з них Комісія змогла відібрати лише 700. Дане рішення було ухвалено на основі європейських стандартів навчання суддів, а також наявних у школи потужностей для забезпечення належного навчання.

Зараз я пропоную законодавцю звернути увагу на тих 580 юристів з 1280, які успішно здали відбірковий іспит в 2017 році, але не потрапили в рейтинг переможців, і дати їм можливість продовжити участь у процедурі добору вже зі стадії спеціальної підготовки в НШСУ. Це буде одним із кроків для вирішення проблеми кадрового голоду в системі і економії бюджетних коштів для організації та проведення відбіркового іспиту. При цьому, ми пам'ятаємо, що на даний момент зазначену процедуру нікому проводити, оскільки робота ВККС заблокована.

Переконаний, що і зменшення строку навчання в школі до шести місяців також створить додаткові умови для максимально швидкого залучення в систему більш 500 кваліфікованих юристів. Півроку для спеціальної підготовки юристів, які і так активно працюють в сфері права, - в даний момент оптимальна альтернатива. Після чого складання кваліфікаційного іспиту та залучення до перевірки робіт фахівців НШСУ (це, власне, вже запропоновано законопроєктом № 4055).

Таким чином, якщо законодавець підтримає дану ініціативу, то ми отримаємо істотну економію бюджетних коштів і значно прискоримо процес призначення суддів в першу інстанцію. Вони там дійсно потрібні.

 

- А як йдуть справи в апеляційних судах?

- Проблема кадрового дефіциту в апеляційних судах зараз відчувається ще гостріше, ніж в судах першої інстанцій. І розв'язати цю проблему за спрощеною схемою, як з добором 2017 року, досить складно. Процедура вирішення цього питання одна - це конкурс. ВККСУ попередньої каденції почала цю процедуру, але в силу відомих причин її зараз нікому продовжити. Сумно в цій ситуації те, що з початку року в відставку за власним бажанням пішло більше ніж значна кількість досвідчених суддів, і суттєва їх частина - це судді апеляційних судів.

 

Детальніше читайте в інтерв’ю «Юридическая практика» за посиланням: https://bit.ly/3jEBdiK