Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська: Ініціатива залучити ВРП до завершення процедури добору кандидатів у судді цілком обґрунтована

02 жовтня 2020, 15:53

Пропозиція законопроєкту № 4055 щодо шляхів подолання кадрової кризи у судовій системі є цілком слушною та обґрунтованою. Про це сказала член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, коментуючи ухвалення консультативного висновку Ради щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо заповнення вакантних посад суддів місцевих судів» (реєстр. № 4055).

Законопроєкт розроблено з метою завершення добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ) 3 квітня 2017 року. Ним пропонується до моменту формування складу ВККСУ покласти на ВРП повноваження щодо завершення процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду та провести конкурс на зайняття вакантної посади судді місцевого суду. Передбачається, що Національна школа суддів України буде залучена до перевірки практичних завдань, виконаних учасниками конкурсу.

«Прийняття зазначеного законопроєкту не лише сприятиме справедливому вирішенню питання щодо захисту права кандидатів на зайняття посад суддів місцевих судів, а й дасть змогу державі виконати обов’язок із своєчасного заповнення вакантних посад суддів та забезпечення реалізації прав громадян на доступ до правосуддя», – зазначила Оксана Блажівська.

За її словами, кандидати на посади суддів пройшли досить складну і тривалу процедуру добору і мали правомірні очікування щодо реалізації свого права на зайняття посади судді. Однак через раптове припинення повноважень ВККСУ вони опинилися у стані правової невизначеності.

Відповідно до законопроєкту ВРП має затвердити тимчасове положення про методику оцінювання кандидата на посаду судді місцевого суду за результатами складення ним кваліфікаційного іспиту, тимчасове положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді місцевого суду, а також залучити Національну школу суддів України та/або інших фахівців у сфері права до перевірки виконаних практичних завдань за результатами складання кваліфікаційного іспиту кандидатами на посаду судді місцевого суду.

За словами Оксани Блажівської, у консультаційному висновку зазначено, що ВРП в цілому підтримала законопроєкт, вказавши на потребу доопрацювання окремих положень для уникнення труднощів у їх застосуванні та дотримання принципу правової визначеності.

Водночас ВРП вважає, що у проєкті потрібно більш чітко визначити процедуру перевірки результатів іспиту та конкретизувати строки перевірки завдань. Двомісячний строк, запропонований для перевірки Національною школою суддів України матеріалів іспитів 368 кандидатів, на думку Вищої ради правосуддя, видається нереалістичним. Враховуючи правовий статус та кадровий ресурс школи, у законопроєкті доцільно визначити, що її завдання полягатиме у фактичній перевірці закодованих практичних робіт кандидатів із подальшим складенням рейтингу, який затверджуватиметься ВРП. Тимчасова методика оцінювання практичних завдань кандидатів також має бути розроблена школою як суб’єктом, який безпосередньо здійснює перевірку таких робіт, та затверджена рішенням ВРП як суб’єкта прийняття остаточного рішення, – йдеться у висновку.

Оксана Блажівська зауважила, що норма проєкту закону про залучення до перевірки матеріалів іспитів фахівців у сфері права є неприйнятною. Адже перекладання законодавчо визначених повноважень спеціально уповноважених державних органів на сторонніх осіб не відповідає Конституції та законам України.

 

Вища рада правосуддя