Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська: Зміна мережі судів не повинна погіршити доступ громадян до правосуддя

30 вересня 2020, 18:02

На цьому член Вищої ради правосуддя наголосила під час сьогоднішнього засідання парламентського Комітету з питань правової політики, на якому обговорювався законопроєкт № 3025а (щодо територіальної юрисдикції місцевих судів).

Законопроєктом пропонується Закон України «Про судоустрій і статус суддів» доповнити нормою, згідно з якою до прийняття закону, яким буде змінена система судів, місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної територіальної юрисдикції (але не пізніше 1 січня 2022 року).

Оксана Блажівська зазначила, що ВРП у консультативному висновку в цілому підтримала законопроєкт, однак звернула увагу на необхідність чіткої правової визначеності його положень. За її словами, потрібно чітко розуміти у який спосіб буде змінено мережу судів після укрупнення районів – шляхом створення нових судів чи шляхом злиття існуючих. Оксана Блажівська нагадала, що наразі ще повністю не реалізовані укази Президента України 2017 року, відповідно до яких були ліквідовані та створені місцеві та апеляційні суди. Тож при подальшій реорганізації потрібно враховувати цей чинник та в майбутньому передбачити розташування судів таким чином, щоб не ускладнювати доступ людей до правосуддя.

Член ВРП зазначила, що окремої уваги вимагає унормування порядку перерозподілу справ, передачі процесуальних документів між судами у разі їх ліквідації. Зазначене питання врегульовано лише частково у Кримінальному процесуальному кодексі Україні (стаття 319).

Оксана Блажівська також наголосила на потребі невідкладного вирішення проблем, які зумовили кадровий дефіцит у судах, що продовжує зростати.

Голова Комітету Андрій Костін повідомив, що планується створити робочу групу, яка опрацьовуватиме питання щодо укрупнення судів. За його словами, до її роботи будуть залучені представники органів суддівського врядування та самоврядування, зокрема члени ВРП. 

Народний депутат Сергій Власенко, своєю чергою, поінформував про підготовку подання до Конституційного Суду України про визнання такою, що суперечить Основному Закону, Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» (№807-IX від 17 липня 2020 року).

Члени Комітету вирішили рекомендувати Парламенту за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроєкт (№ 3025а) за основу та в цілому.

Нагадаємо, ВРП у своєму висновку акцентувала увагу на тому, що питання територіальної підсудності потребує першочергового вирішення, оскільки новий устрій на районному рівні ускладнив роботу судів через невизначеність територіальної підсудності кримінальних проваджень і цивільних справ, а також справ адміністративної юрисдикції, підсудних місцевим загальним судам як судам першої інстанції.

Вища рада правосуддя