Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ситуація з невиплатою зарплати працівникам апаратів судів може призвести до колапсу системи правосуддя  

29 квітня 2020, 16:52

На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в інтерв’ю інтернет-виданню «Главком».

Відповідаючи на запитання про виділення додатково 1 мільярда гривень Державній судовій адміністрації України (відповідно до Закону України № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»), він зауважив: «Було багато спекуляцій з приводу того, що додаткові кошти мали бути витрачені на винагороду суддів. Але це абсолютно не так». За словами О.Маловацького, ці кошти дадуть можливість приблизно до червня виплачувати зарплату працівникам апаратів судів. 

Заступник Голови ВРП нагадав, що 26 березня 2020 року Вища рада правосуддя ухвалила публічне звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо критичної ситуації із фінансовим забезпеченням судів, в якому заявила про дефіцит видатків на оплату праці співробітників апаратів судів у розмірі 4,7 млрд  гривень. «Оплата праці співробітників апаратів судів (секретарів судових засідань, помічників суддів, працівників канцелярій тощо) виявилася недофінансованою у 2020 році на 80 %. Коли ми почали вивчати цю проблему, з’ясувалось, що кошти на самі зарплати в бюджеті були передбачені, а на сплату податків, які нараховуються при виплаті зарплат (єдиний соціальний внесок, внески до Пенсійного фонду України тощо), – ні. Таким чином, суди фактично не могли виплатити зарплату працівникам апаратів», – розповів виданню Олексій Маловацький. Ця ситуація, на його думку, загрожує колапсом системи правосуддя, оскільки суди не зможуть здійснювати свої функції, якщо кваліфікований судовий персонал почне масово звільнятися.

За підрахунками Ради суддів України, завдяки скороченню суддівської винагороди до десяти мінімальних зарплат, як того вимагає Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», у період із квітня по грудень 2020 року вдасться зекономити близько 3 млрд гривень. Однак, як зауважив О.Маловацький, це навіть не покриває наявний дефіцит фонду оплати праці співробітників апаратів судів. А якщо таке скорочення діятиме лише на час карантину, то зекономлена сума буде ще меншою.

«Насправді, можна було по всій системі економити на видатках, які не є першочерговими, – ремонт, придбання техніки, погашення заборгованості попередніх періодів тощо. Або, наприклад, запровадити перерозподіл частини суддівської винагороди на підтримання медицини у зв’язку з подоланням пандемії, а згодом повернути заборгованість у наступних періодах, але тільки з винагород, що перевищують 10 розмірів мінімальних заробітних плат. По-перше, це не було б зменшенням, по-друге, реальний і соціальний ефект був би набагато більший і сприймався б як суддями, так і суспільством», – підсумував заступник Голови Вищої ради правосуддя О.Маловацький.