Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада правосуддя розраховує на подальшу співпрацю з міжнародними партнерами щодо формування конкурсної комісії для призначення членів нової ВККСУ

16 січня 2020, 11:10

Вища рада правосуддя розраховує на подальшу співпрацю з міжнародними партнерами щодо формування конкурсної комісії для призначення членів нової ВККСУ

Про це на брифінгу повідомив Голова ВРП Андрій Овсієнко, передають Українські Новини.

До комісії повинні увійти 3 міжнародних експерти від організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції, із числа запропонованих раніше до складу Громадської ради міжнародних експертів при створенні Вищого антикорупційного суду. Ще троє членів конкурсної комісії обираються Радою суддів України.

«Створення ВККСУ є пріоритетом для Вищої ради правосуддя, і ми зараз в посиленому режимі докладаємо зусиль, щоб конкурс відбувся. У такому діалозі можна було б уникнути тих моментів, які ставлять під сумнів або під загрозу реалізацію положень закону про проведення конкурсу на зайняття посад членів ВККСУ», – сказав Андрій Овсієнко. За його словами, формування ВККСУ відбувається на тлі того, що 2044 вакансії суддів залишаються незаповненими, 2013 діючих суддів не пройшли кваліфікаційне оцінювання.

«Ми відкриті до широкого діалогу з міжнародними організаціями, які визначені законом як суб'єкти формування конкурсної комісії», – зазначив А.Овсієнко.

Міжнародні партнери повинні були визначити три кандидатури до складу конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ, однак цього досі не зробили. Член ВРП Світлана Шелест повідомила, що в грудні ВРП звернулася до Ради Європи, Європейського Союзу, Європейського бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), однак відповідей від них не надходило.

У ситуації, коли термін номінування кандидатів до складу конкурсної комісії закінчився, 14 січня 2020 року ВРП надала можливість продовжити процес формування міжнародної квоти.

«Вища рада правосуддя внесла зміни до Положення про конкурс, що дає змогу продовжити строк для отримання пропозицій. Ми маємо намір звернутися в усі міжнародні організації, з якими Україна співпрацює у сфері боротьби з корупцією. Таких організацій 12», – сказала С.Шелест.

С. Шелест зазначила, що ВРП не може зобов’язати міжнародні організації надати своїх кандидатів до складу комісії і, відповідно, міжнародні організації не можуть нести відповідальність за невиконання цієї норми українського законодавства.

«Ми зробили все для того, щоб запросити міжнародних експертів», – підкреслила С. Шелест.

Член ВРП Олексій Маловацький повідомив про зацікавленість ВРП у тому, щоб ВККСУ була сформована як легітимний орган. Відповідаючи на питання журналістів про причини, з яких міжнародні європейські інституції тримають паузу, він припустив, що на їхню позицію може впливати негативний висновок Венеціанської комісії.

Як повідомлялося, конкурс до ВККСУ стартував 26 грудня 2019 року. Документи для участі у конкурсі на зайняття посади члена ВККСУ подали 189 кандидатів. Конкурс проводиться на підставі Положення, прийнятого Вищою радою правосуддя 10 грудня 2019 року.

Новий склад ВККСУ формується за Закону України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». У Висновку Венеціанської комісії зміни до закону названі невиправданими, при цьому Комісія вказує, що закон зупиняє процес призначення суддів першої та апеляційної інстанцій, що може призвести до кризи в судовій системі. Більше 2000 вакансій в судовій системі залишаються незаповненими. На етапі прийняття закон був розкритикований представництвом ЄС в Україні, посольствами Канади і офісом Ради Європи.

Джерело: bit.ly/2RoYyYy