Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи може держава стягнути з особи помилково призначену та виплачену пенсію?    

24 грудня 2019, 15:34

Фонд пенсійного забезпечення і соціального захисту інвалідів призначив Ольгіці Ромевій (Olgica Romeva) пенсію за віком. Після семи років отримання щомісячних пенсійних виплат у фонді було проведено внутрішній аудит, який виявив, що жінці не вистачало трудового стажу, необхідного для призначення пенсії.

Для виправлення цієї помилки фонд переглянув справу та зворотною силою позбавив пані Ромеву пенсії. Оскарження такого рішення в судах успіху не мало. Більше того, фонд відкрив провадження та виграв цивільну справу в суді з відшкодування пенсійних виплат, здійснених протягом семи років.

Поки тривало провадження, до законодавства були внесені зміни і Ромева таки отримала право на пенсію.

Жінка звернулася до ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Посилаючись, зокрема, на статтю 1 Протоколу № 1 (захист власності) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, вона скаржилася на те, що була позбавлена пенсії, яка була її єдиним джерелом доходу.

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 1 Протоколу №1 та присудив компенсацію моральної шкоди у розмірі 6 тис. євро.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі  «Ромева проти Північної Македонії» (№ 32141/10) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова, директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

 

Джерело