Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справа судді О.Лапчевської: суд констатував у діях учасника процесу прямий умисел на вчинення злочину проти судді підчас здійсненні правосуддя

18 листопада 2019, 11:26

Вироком Солом’янського районного суду міста  Києва від 12 листопада 2019 року під головуванням судді Горбатовської С.А. Гаранджу О.А. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України. Судом встановлено, що злочин, у якому обвинувачується особа, є закінченим з моменту вчинення ним активних дій стосовно головуючого судді апеляційного суду міста Києва Лапчевської О.Ф. з метою перешкодити виконанню суддею своїх службових обов’язків.

Суд також встановив прямий умисел саме на вчинення злочину проти судді підчас здійсненні правосуддя та  призначив обвинуваченому покарання у вигляді 6 місяців арешту.

Нагадаємо, що Гаранджа О.А. був позивачем у справі, яку розглядала колегія апеляційного суду міста Києва минулого року.

Підчас одного із засідань у січні 2018 року позивач несподівано підійшов до колегії суддів та жбурнув у суддю пакет із борошном.

Це моторошне фото облетіло весь інтернет.

Інцидент стався на відкритому засіданні апеляційного суду міста Києва під час розгляду цивільної справи за позовом голови громадської організації «Не мовчи» Ореста Гаранджі до депутата Київради від партії «Свобода» Ігоря Мірошниченка про стягнення заборгованості.

Після відмови суду взяти до уваги пояснення активіста Орест Гаранджа кинув пакет з порошкоподібною речовиною в обличчя головуючого у справі судді Олени Лапчевської. Тоді він зробив заяву, що вчинив так через відсутність, на його думку, верховенства права і готовий понести за свої дії відповідальність.

Реагуючи на шокуючий інцидент, апеляційний суд міста Києва зробив публічну заяву, в якій  вказав, що дії активіста мали відверто провокаційний характер, та розцінив їх як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Суд назвав таку акцію заздалегідь спланованою, спрямованою на дискредитацію суду та тиск на колегію суддів.

Після інциденту до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості кримінальне правопорушення, передбачене частиною першою статті 296 Кримінального кодексу України, та розпочато досудове розслідування.

Суддя Олена Лапчевська звернулася із офіційним повідомленням про втручання в її діяльність до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури України.

Слідчі дії в цій справі тривали з січня 2018 року по травень 2018 року, повідомила Прес-центр судової влади України суддя Олена Лапчевська.

«Первинна кваліфікація була за частиною першою статтею 296 Кримінального кодексу України – хуліганство, – розповідає О.Лапчевська. – На заключній стадії слідства відбулась перекваліфікація на частину першу статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів)».

У червні 2018 року справа надійшла до суду першої інстанції. Відбулось понад 15 судових засідань, тричі вирішувалося питання про примусовий привід Гаранджі О.А.  в судове засідання, тричі він змінював захисників.

Із заяв Гаранджі О.А.  стало відомо, що за час слухання справи він вдався до аналогічних дій стосовно державного виконавця, та вчергове – стосовно відповідача у справі Ігоря Мірошніченка.

Наразі вирок не набув законної сили, чинним законодавством передбачено

30 днів на його оскарження.

Як зазначено у тексті Щорічної доповіді про стан незалежності суддів в Україні за 2018 рік, яку оприлюднює Вища рада правосуддя, розслідування тривало  у 57 кримінальних провадженнях за статтею 376 Кримінального кодексу України і лише в одній справі обвинувальний акт було передано до суду, у 2017 році – 107 і 4 відповідно, у 2016 році – 196 і 1.

На сьогодні ефективність розслідування кримінальних проваджень за фактом втручання в діяльність судових органів залишається під питанням.

Водночас, за даними Реєстру повідомлень суддів про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя за період  з 2016 року по 4 жовтня 2019 року до ВРП надійшло 1111 повідомлень суддів про втручання та тиск.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитися в ЄДРСР за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/85603512

Прес-центр судової влади України