Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Місцеві вибори цієї осені чекати не варто», - суддя-спікер ООАС Нінель Потоцька

01 серпня 2019, 18:34

На початку передвиборчої гонки в період позачергових парламентських виборів, багато суддів прогнозували нечувану кількість скарг, з огляду на досвід минулих років. По закінченню всіляких процесів, які так чи інакше стосувалися виборів, ми зустрілися з суддею-спікером Одеського окружного адміністративного суду Нінель Потоцькою і дізналися, як організовувалась робота суддів під час передвиборчої гонки, що було предметом більшості спорів, а також поговорили про ймовірність проведення місцевих виборів в поточному році.

За словами Нінель Потоцької, у період виборчої кампанії до суду надійшло всього 19 позовних заяв. У порівнянні з минулими виборами нардепів, це досить невелика кількість.

- Це свідчить про те, що дійсно з'явилася відкритість і прозорість виборчого процесу: ЗМІ активно висвітлюють його, на всіх дільницях присутні спостерігачі та камери. Крім того, багато в чому, безумовно, позначився вплив громадськості, який сьогодні відчутно майже у всіх сферах нашого життя, - зазначила суддя-спікер.

- До того ж, понад 50% справ, розглянутих у нашому суді, позивачі навіть не оскаржили в апеляційному суді. Це означає, що людей задовольнило наше рішення, і вони визнали його справедливим.

У більшості випадків, як повідомила суддя, скарги надходили від кандидатів в народні депутати або від політичних партій, які балотувалися до Верховної Ради. Основною підставою для звернення до суду напередодні виборів була відмова кандидату в реєстрації, або скасування рішення про реєстрацію з тих чи інших причин. Після закінчення виборів, позивачі часто вимагають перерахунку голосів або визнання виборів недійсними.

До речі, на цих виборах постало цікаве питання щодо технічних кандидатів. Але боротися з цим, як виявилося, практично неможливо.

- Скарг на цей рахунок, в принципі, бути не може, тому що жодних підстав для судового розгляду тут немає. Людина має право змінювати ім'я та претендувати на пост депутата так само, як і інші. І оскаржити реєстрацію такої людини неможливо, - підкреслила Нінель Потоцька.

- Але, треба сказати, рішення цієї проблеми буде в новому виборчому законодавстві, яке вступить в силу в 2023 році.

Також суддя-спікер висловила своє бачення на рахунок можливості проведення позачергових місцевих виборів.

- Судді, як і всі інші люди, володіють лише тією інформацією, яка є загальнодоступною. Згідно з останніми новинами, ймовірно, в столиці будуть переобирати мера міста, що випливає з брифінгу глави Офісу Президента України Андрія Богдана. При цьому інформація, яка б свідчила про проведення дострокових місцевих виборів, учасниками цього процесу не оголошувалася.

Джерело інформації