Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не варто власні комерційні інтереси прикривати свободою слова, - ЄСПЛ

18 січня 2019, 13:20

Румунський політик, який програв вибори через викривальну статтю, подав позов проти автора матеріалу та відстояв свою репутацію у суді. Європейський суд з прав людини не побачив тут порушень свободи вираження поглядів.

Прес-реліз рішення у справі «Прунеа проти Румунії» (заява № 47881/11) оприлюднено на сайті ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Напередодні румунських парламентських виборів одного з кандидатів обвинуватили в отриманні кредиту для фінансування власної виборчої кампанії, який той начебто відмовився повертати. Чесність кандидата була поставлена під сумнів статтею Петра Прунеа, який згодом отримав позов від героя свого матеріалу. Політик, який зрештою програв виборчі перегони, стверджував, що стаття завдала шкоди його репутації і стала однією з причин поразки.

Суд першої інстанції позов задовольнив, присудивши 20 000 євро відшкодування шкоди. Виявилося, що кредит, про який йшлося у статті мова, був продовжений власною брокерською компанією пана Прунеа і був предметом розгляду справи в арбітражному суді. Суд констатував, що Прунеа не довів, що його заяви були правдивими. Але навіть якщо вони були б і правдивими, заяви все одно були наклепницькими і не повинні бути зроблені публічно, особливо тому, що вони стосувалися питань приватного комерційного характеру. Апеляція підтвердила правову позицію, але зменшила компенсаційні виплати учетверо.

Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Прунеа поскаржився до Страсбургу на рішення національних судів. Втім, Європейський суд з прав людини не побачив у цій ситуації порушень конвенційних гарантій.

З текстом прес-релізу рішення у справі «Прунеа проти Румунії» (заява № 47881/11) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Джерело