Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика ЄСПЛ: Вимога до скаржника подавати копію апеляційної скарги порушує ст. 6 Конвенції?  

17 жовтня 2018, 09:38

Суд Польщі відмовив в розгляді апеляції через те, що подана для іншої сторони копія скарги не відповідала оригіналу. Європейський суд з прав людини констатував у зв’язку із цим порушення ст. 6 (право на справедливий суд) Конвенції.

Таке рішення у справі «Парол проти Польщі» (№ 65379/13) ухвалив ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

Альберт Парол, який перебував у польській в’язниці, подав позов до регіонального суду проти чотирьох в’язниць вимагаючи компенсацію за умови тримання під вартою, який було відхилено.

Ув’язнений подав апеляційну скаргу. Регіональний суд рекомендував йому виправити деякі процесуальні недоліки, зокрема, подати копію апеляції. Аби виконати рекомендації, Парол звернувся до суду з проханням надіслати йому копію його апеляції за його рахунок. Але жодних дій у зв’язку із цим вжито не було.

Тоді скаржник подав написану вручну копію його апеляції разом з іншими необхідними документами. Але апеляцію було визнано неприйнятною на підставі того, що копія скарги не відповідала оригіналу. Відхиляючи апеляцію, апеляційний суд зазначив, що скарги повинні бути подані в двох примірниках для того, щоб їх можливо було вручити відповідачеві.

Такий стан речей Парол оцінив як порушення його права на доступ до суду. Він звернувся до Європейського суду з прав людини, посилаючись на ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Відхилення його апеляції на рішення регіонального суду як неприйнятної Парол кваліфікував як надмірно обмежувальне застосування національними судам відповідних процесуальних положень.

Суд у Страсбурзі погодився з тим, що в даному випадку мав місце факт порушення Конвенції та присудив заявнику 3 250 євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення у справі «Парол проти Польщі» (№ 65379/13) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Джерело