Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Бліцінтерв’ю члена Вищої ради правосуддя Миколи Мороза

26 вересня 2022, 16:07

15 серпня 2022 року Микола Мороз призначений членом Вищої ради правосуддя Верховною Радою України та склав присягу члена ВРП. Має науковий ступінь кандидата юридичних наук, доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Пропонуємо до уваги бліцінтерв’ю Миколи Мороза, в якому він розповів про завдання та пріоритети в роботі на посаді члена ВРП.

Якими є Ваші пріоритети на посаді члена ВРП?

У суспільстві завжди був запит на доступне і справедливе судочинство. Тому як член ВРП докладатиму всіх зусиль насамперед для забезпечення ефективної роботи судової системи, незалежності судової влади та зміцнення довіри суспільства до органів правосуддя. Вважаю за необхідне приділити максимальну увагу комунікації із громадськістю. Люди мають знати, що відбувається в судовій системі, з якими проблемами стикається судова влада, як ми їх вирішуємо.

Як Ваш професійний досвід науковця може бути застосований під час роботи у ВРП?

Сподіваюсь, що мої знання та досвід, набуті за роки викладацької, наукової та практичної діяльності, будуть максимально корисними суспільству та державі. Я маю значний багаж теоретичних знань та досвід їх практичного застосування, володію методикою наукового пошуку та аналізу вітчизняного, європейського законодавства. Звісно, використання світового досвіду та наукових здобутків у сфері організації судочинства допоможуть мені в роботі на посаді члена ВРП.

Якими принципами Ви керуєтеся у роботі?

У роботі керуюсь насамперед принципами чесності, об’єктивності, сумлінності, справедливості, відкритості. Крім того, велике значення для мене мають загальнолюдські цінності. Це те, що ми обираємо для себе, що впливає на наші дії і рішення.

Які завдання має вирішити ВРП найближчим часом і в довгостроковій перспективі?

Першочерговими завданнями Вищої ради правосуддя, які потребують вирішення, вважаю формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів  України та відновлення її роботи, подолання кадрового голоду в судовій системі, покращення фінансування судової системи. Крім того, одним із першочергових завдань є формування служби дисциплінарних інспекторів, забезпечення єдності та прозорості практики притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Рада виконує важливі функції, тому роботи багато.

Що, на Вашу думку, найскладніше у роботі члена ВРП?

З огляду на незначний час роботи можу сказати:  найскладніше, що член Вищої ради правосуддя, набувши повноважень на вказаній посаді з моменту складення присяги, не має можливості реалізувати їх через відсутність законодавчо визначеного кворуму конституційного органу. Особливо гостро відчутна відсутність повноцінного функціонування ВРП в період дії воєнного стану. Сподіваюсь, що члени ВРП будуть призначені та обрані на вакантні посади якнайшвидше і Рада виконуватиме свої функції.

Які повноваження, окрім наявних, необхідно надати ВРП?

Необхідно наділити Вищу раду правосуддя правом законодавчої ініціативи. Вважаю це одним з ефективних способів вирішення складних питань судової гілки влади та дієвим важелем для реалізації конституційних повноважень Ради. 

Які виклики постануть перед судовою владою і ВРП після війни?

Перш за все, відновлення доступу до правосуддя на деокупованих територіях. Наразі багато судів зруйновані. За інформацією ДСА України, від початку повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України 24 лютого 2022 року 89 приміщень 85 судових установ зазнали пошкоджень різного ступеня.

Суди розглядатимуть багато справ щодо воєнних злочинів. І це за наявного дефіциту суддів майже у всіх судах.

Нам треба буде приймати рішення щодо суддів, які порушили присягу судді на вірність Українському народові та вступили в колаборацію з окупантами. На жаль, такі випадки є.  

Необхідно буде також подолати проблеми, пов’язані з кадровим дефіцитом у судах, та вирішити питання щодо належного фінансового забезпечення судових установ.

Фото: Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Вища рада правосуддя