Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Резолютивка Григорія Колеснікова, Голови Одеського апеляційного суду, про дефіцит кадрів в судочинстві

02 жовтня 2020, 11:29

Резолютивка Григорія Колеснікова, Голови Одеського апеляційного суду, про дефіцит кадрів в судочинстві.

QВ яких судах найбільш гостро відчувається дефіцит суддів, які його основні причини та шляхи їх усунення?

A: Загальний некомплект суддів в 33 місцевих судах Одеського регіону такий же, як і в інших судах країни, та становить майже 30 відсотків, при цьому в 7 судах не вистачає від 50 до 60 відсотків суддів, в 6 судах – ця цифра становить від 25 до 40 відсотків.

Надзвичайно складна ситуація склалась в Одеському апеляційному суді, в якому, колись одному з найбільших судів України (85 суддів), на даний час відправляє правосуддя лише 25 моїх колег. Навантаження на 1 суддю апеляції в 7 разів перевищує показники «модельної справи» та згубно впливає на своєчасний та якісний розгляд справ, які призначаються вже на листопад 2021 року, що не може не викликати справедливе обурення громадян, яких не цікавлять справжні причини дефіциту суддівських кадрів, судової тяганини та чи винні в цьому судді.

Причиною такого стану є бажання кожної новообраної політичної еліти провести судову реформу. На жаль, діючий склад Верховної Ради України з листопада 2019 року достроково припинив повноваження ВККСУ, що, не торкаючись причин неможливості утворити на даний час новий її склад, призвело до того, що майже рік не проводиться оцінювання та конкурс в місцевих та апеляційних судах, та, як наслідок, наповнення їх суддями.

Усунути цю проблему можна б було прийняттям ще «вчора» президентського законопроекту №3711, оскільки він усунув низку недоліків чергової судової реформи, визнаної Конституційним Судом України частково неконституційною, та був в цілому підтриманий Вищою радою правосуддя та Верховним Судом.

Q: Чи виправданим є тимчасове покладення повноважень ВККС на ВРП? 

A: Законопроект №3711 заплановано до розгляду на пленарних засіданнях ВРУ на середину листопада 2020 року. У разі його прийняття, новий склад ВККСУ може бути сформовано не раніше 2 кварталу 2021 року. За таких обставин, вимушений визнати, що об’єктивно найкращим виходом із ситуації, яка склалась в судах першої та апеляційної інстанцій з наповненням суддівських кадрів, є тимчасове делегування ВРП повноважень ВККС.

Q: Гарантії незалежності суддів та кадровий дефіцит. Якою має бути роль держави та громадськості?

A: Слід наголосити, що незалежність суддів є основною передумовою функціонування самостійної й авторитетної судової влади, здатної забезпечити об’єктивне й безстороннє правосуддя, ефективно захистити права та свободи людини і громадянина, що відповідає європейським цінностям та стандартам захисту прав людини.

Факт кадрового дефіциту безумовно впливає на гарантії незалежності суддів, які позбавлені в таких умовах розглядати справи у розумні строки. Держава повинна виконувати свій конституційний обов’язок щодо забезпечення належних умов для функціонування судів і діяльності суддів.

Одеський апеляційний суд