Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький: Фінансування суду має залежати від навантаження суддів

09 вересня 2020, 12:58

Фінансове забезпечення судів має бути пропорційним кількості справ, які у них розглядають. На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в коментарі Право ТВ.

За його словами, суд, у якому розглядають близько 200 справ на рік, не може потребувати такого самого обсягу фінансування, як і суд, де навантаження судді становить кілька тисяч справ на рік.

Олексій Маловацький вважає, що на сьогодні вкрай важливо визначити нормативи навантаження, оскільки цей чинник впливає на фінансове забезпечення. «Ми затвердимо показники навантаження на основі наданої суддями інформації, що буде підставою для наповнення судів кадрами та розрахунку фінансування, яке має здійснюватися залежно від того, скільки протягом року суд розглядає справ», – зазначив заступник Голови ВРП.

Коментуючи зміни в роботі судів, зумовлені новим адміністративно-територіальним поділом, Олексій Маловацький зауважив, що в основу об’єднання судів у межах процесу децентралізації потрібно покласти не їхнє географічне розташування, а показники навантаження.

«Потрібно дослідити рівень навантаження суддів у кожному суді тих районів, де змінився адміністративно-територіальний устрій. При об’єднанні судів потрібно намагатися вирівняти навантаження на суддів. Воно має становити не 2–3 тисячі справ на рік на суддю, а не більше тисячі справ. Це дасть змогу підвищити ефективність роботи та якість судових рішень», – зазначив Олексій Маловацький.