Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП найближчим часом почне розглядати питання щодо призначення суддів-«п’ятирічок»

07 вересня 2020, 11:48

Найближчим часом Вища рада правосуддя розпочне розгляд питання щодо внесення Президенту України подання про призначення на посаду суддів-«п’ятирічок» (суддів, призначених на посаду строком на п’ять років), які мають позитивне рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за результатами кваліфікаційного оцінювання.

«Фактичне зупинення процедур оцінювання суддів та проведення доборів кандидатів на суддівські посади призвело до того, що в Україні у деяких судах взагалі неможливо здійснювати правосуддя у зв’язку з відсутністю суддів із повноваженнями, а у понад ста судах здійснюють правосуддя 50% та менше суддів від необхідної кількості», – зазначила в коментарі щодо цього член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська. Наслідком цього, за її словами, є виникнення надмірного навантаження на суддів, погіршення ситуації із доступом громадян до правосуддя та дотриманням гарантій незалежності суддів.

У червні 2020 року, нагадала член ВРП, Верховною Радою України прийнято Закон України № 679-ІХ, яким, з-поміж іншого, передбачено повноваження Вищої ради правосуддя у період відсутності повноважного складу ВККСУ ухвалювати без рекомендації чи подання Комісії рішення про:

відрядження суддів та переведення суддів;

внесення Президенту України подання про призначення на посаду суддів, повноваження яких припинилися у зв’язку із закінченням строку, на який їх було призначено.

«Враховуючи кадрову кризу у системі правосуддя, якій для нормального функціонування не вистачає понад 2000 суддів (тобто близько 30% від штатної чисельності), та відсутність протягом десяти місяців повноважного складу ВККСУ, ухвалення Закону України № 679-ІХ надає змогу тимчасово нівелювати негативні наслідки тривалої відсутності державного колегіального органу суддівського врядування шляхом часткового заповнення вакантних посад суддів», – переконана Оксана Блажівська. До того ж, з метою оперативного покращення ситуації з кадровим наповненням судів та для реалізації відповідних повноважень ВРП, було внесено зміни до Регламенту Вищої ради правосуддя з метою визначення процедури розгляду питань, передбачених Законом України № 679-ІХ.

Наразі ВРП витребувала від ВККСУ досьє суддів, повноваження яких закінчились і які за результатами кваліфікаційного оцінювання колегіями ВККСУ визнані такими, що відповідають займаній посаді, і відповідні матеріали опрацьовуються членами Ради.

«Крім того, станом на сьогодні, враховуючи наявні у ВРП повноваження у період відсутності повноважного складу ВККСУ ухвалювати без рекомендації чи подання ВККСУ рішення про відрядження та переведення суддів, Державна судова адміністрація України звернулась до Вищої ради правосуддя із повідомленням про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів», – повідомила Оксана Блажівська. При цьому, зауважила вона, реалізацію таких повноважень ВРП сповільнює відсутність конкретизації ДСА України обставин, які підтверджують встановлення підстав для відрядження судді до того чи іншого суду, що прямо передбачено у Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами).

Однак, враховуючи нагальність цього питання, ВРП уже сьогодні здійснює всі необхідні дії для оперативного розгляду таких повідомлень з метою покращення стану здійснення правосуддя в Україні.

 

Вища рада правосуддя