Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Черкаський окружний адміністративний суд провів перше судове засідання за допомогою сервісу «EasyCon»

18 травня 2020, 17:29

Сьогодні у Черкаському окружному адміністративному суді відбулося перше судове засідання в режимі відеоконференції за участі сторін поза межами приміщення суду з використанням системи «EasyСon».

Статтю 195 Кодексу адміністративного судочинства України доповнено частиною 4, в якій зазначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України.

Нагадаємо, що запуск і використання системи «EasyCon» передбачені Порядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду. Цей документ затверджено наказом Державної судової адміністрації України 23 квітня 2020 року.

Відповідно до затвердженого Порядку суди мають змогу використовувати як  систему відеоконференцзв'язку Easycon, так і  інші доступні суду та учасникам судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку та відповідають вимогам законодавства.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять  днів до судового засідання. 

Для підготовки судового засідання в режимі відеоконференції проводиться певна процедура

  • Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в системі відеоконференцзв’язку та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції системою.
  • У разі, якщо учасник не має електронного підпису, то він повинен попередньо зареєструватись в системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.
  • Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.
  • Учасники судового засідання зобов’язані зайти та авторизуватися в Системі за 10 хвилин до початку судового засідання, активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За повідомленням прес-служби суду