Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Львів’янина, який намагався незаконно перевезти до Росії ліки, оштрафували на 200 тисяч гривень та конфіскували медичні препарати

01 квітня 2020, 13:47

 

Прямуючи поїздом «Львів-Москва», чоловік намагався перевезти через українсько-російський кордон лікарські засоби загальною вартістю майже 220 тисяч гривень. Медикаменти львів’янин сховав під настілом підголи двох вагонів. Проте, під час митного контролю, оглядаючи конструктивні порожнини потягу, працівники Сумської митниці ДФС лікарські засоби знайшли.

На чоловіка було складено протокол за порушення ним митних правил, передбачених частиною першою статті 483 Митного кодексу України. Постановою Ковпаківського районного суду м. Суми особу було визнано винною у вчиненні правопорушення і застосованого до неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 219 315 гривень. Крім того, на користь держави були конфісковані медичні засоби, які є предметом порушення митних правил.  

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, чоловік подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати постанову місцевого суду та відправити матеріали справи на доопрацювання до митного органу. На думку апелянта, працівники митниці невірно склали протокол про порушення митних правил, що в кінцевому результаті призвело до невірної кваліфікації його дій.

Розглянувши матеріали апеляційного провадження, Сумський апеляційний суд залишив без змін постанову місцевого суду, а апеляційну скаргу сторони захисту  без задоволення, оскільки висновок суду першої інстанції про доведеність вини особи відповідає фактичним обставинам справи. Зокрема, той факт, що особа  сховала лікарські засоби під настіл підлоги свідчить про те, що вона свідомо мала намір приховати їх від митного контролю.  Крім того, за словами самого ж апелянта, вказані лікарські засоби йому не належали, а перевозив він їх до Росії на прохання свого знайомого. Таким чином, чоловік усвідомлював, що діє протиправно і мав намір порушити митні правила України. Тож рішення Ковпаківського районного суду м. Суми є законним та обґрунтованим.

За повідомленням прес-служби суду