Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Восьмий ААС підтвердив правомірність надання воїнам АТО земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства

14 лютого 2020, 15:10

12 лютого 2020 року колегія суддів Восьмого ААС залишила без змін рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду (далі – Івано-Франківський ОАС) від 07 жовтня 2019 року про задоволення позову 8 учасників АТО до Калуської міської ради Івано-Франківської області (далі – міська рада) в частині визнання протиправними та скасування рішення про відмову в наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, та зобов’язання органу місцевого самоврядування надати такий дозвіл.

Судові провадження щодо оскарження відмов у наданні міською радою воїнам АТО земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства тривають вже декілька років. Так, у травні 2018 року позивачі вперше звернулися до міської ради із заявами про надання дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 2,00 га кожному для ведення особистого селянського господарства. Рішенням №1618 від 24 травня 2018 року позивачам було відмовлено у зв’язку із невідповідністю місця розташування земельних ділянок вимогам містобудівної документації, а саме – за межами генерального плану міста Калуша. За результатами оскарження такого рішення (адміністративна справа №0940/2034/18), суд зобов’язав міську раду повторно розглянути заяви позивачів з урахуванням висновків, викладених у мотивувальній частині постанови суду апеляційної інстанції від 20 березня 2019 року.

На повторне звернення позивачів з цим питанням до міської ради у квітні 2019 року було прийнято рішення №2371 від 23 травня 2019 року про відмову, що і стало предметом позову, апеляційний перегляд якого було завершено 12 лютого 2020 року.

Апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції, вважаючи підставу для повторної відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства необгрунтованою та незаконною. Вичерпний перелік підстав для відмови  у наданні такого дозволу передбачено частиною 7 статті 118 Земельного кодексу України, тому така підстава як «списання меліоративної системи, переведення меліоративних земель в немеліоративні та віднесення їх до земель житлової та громадської забудови» є незаконною.

Варто наголосити, що у рішенні суду першої інстанції встановлено зобов’язання  для міської ради подати звіт про виконання судового рішення у місячний строк з моменту набрання ним законної сили. Такий захід судового контролю застосовано за клопотанням позивачів відповідно до частини 1 статті 382 КАС України з метою уникнення безпідставних відмов зі сторони міської ради у наданні дозволів на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Повний текст постанови у справі №300/1284/19 буде виготовлено у строки, встановлені статтею 243 КАС України, після чого з нею можна буде ознайомитись у ЄДРСР.

За повідомленням прес-служби суду