Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя повідомив ВРП про дії начальника Слідчого відділу Управління СБУ в Житомирській області, які містять ознаки впливу на суддю

10 лютого 2020, 15:51

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Корольовського районного суду міста Житомира Шалоти Костянтина Валерійовича про втручання у його професійну діяльність.

Суддя повідомляє, що 4 лютого 2020 року до його провадження як слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира в порядку Кримінального процесуального кодексу України надійшла низка клопотань слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Житомирській області про надання дозволів на обшуки у кримінальному провадженні від 24 листопада 2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Суддя повідомляє, що 5 лютого 2020 року о 12 год. 50 хв. до його службового кабінету в Корольовському районному суді міста Житомира зайшов незнайомий йому раніше чоловік, який представився начальником Слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області та пред’явив своє службове посвідчення.

Чоловік запитав, чи відома судді стаття 387 Кримінального кодексу України та надав копію супровідного листа Корольовського районного суду міста Житомира від 18 грудня 2019 року про направлення на адресу СВ УСБУ в Житомирській області копії ухвали від 28 листопада 2019 року та копії ухвали Житомирського апеляційного суду від 11 грудня 2019 року у провадженні     та додані до неї копії ухвали слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира Шалоти К.В. від 5 листопада 2019 року та ухвали Житомирського апеляційного суду від 9 грудня 2019 року у зазначеній справі.

Надалі начальник Слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області повідомив, що 26 грудня 2019 року вказані документи надійшли на адресу СВ УСБУ України в Житомирській області, який не є стороною у справі, чим, начебто, здійснено розголошення таємниці досудового розслідування, у зв’язку з чим вимагав від судді надання пояснень з цього приводу.

«Вважаю, що вказані дії начальника Слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області свідчить про намагання чинити тиск на мене як слідчого суддю Корольовського районного суду міста Житомира з метою впливу на ухвалення мною рішень при розгляді ряду клопотань, ініційованих слідчими Слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області, – зазначає у повідомленні суддя Шалота К.В. – Такі дії очільника правоохоронного органу, відповідального за безпеку України, є не лише посяганням на мою незалежність як судді, а проявом зневаги до суду, спробою тиску та схиляння судді до прийняття бажаних для Управління служби безпеки України в Житомирській області процесуальних рішень у кримінальних провадженнях, під загрозою подальшого кримінального переслідування з боку Управління служби безпеки України».

Суддя вважає наявними всі підстави стверджувати, що дії начальника Слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області містять ознаки впливу на нього як слідчого суддю з метою досягнення позитивного результату під час розгляду низки клопотань, поданих у порядку Кримінального процесуального кодексу України, які ініційовані слідчими слідчого відділу Управління служби безпеки України в Житомирській області, зокрема й тих, що надійшли до його провадження 4 лютого 2020 року від слідчого ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Житомирській області про надання дозволів на обшуки у кримінальному провадженні.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України