Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Десять гектарів землі суд повернув державі та визнав її передачу в оренду незаконною

21 січня 2020, 14:35

Господарський суд Івано-Франківської області 03 грудня 2019 року визнав незаконним та скасував рішення Незвиської сільської ради Городенківського району щодо передачі в оренду земельної ділянки загальною площею 10 га із земель запасу для ведення сільськогосподарського виробництва.

Суд зобов`язав орендаря - Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрокомпанія Прикарпаття" звільнити земельну ділянку площею 10 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с.Воронів Незвиської сільської ради.

Заступник керівника Тисменицької місцевої прокуратури,  звернувшись до суду в інтересах держави вказав, що Незвиська сільська рада перевищила владні повноваження при прийнятті рішення щодо передачі землі, наслідком чого стала незаконна передача ТОВ "Агрокомпанія Прикарпаття" земельної ділянки площею 10 га.

Судом встановлено, що рішенням сесії  Незвиської сільської ради вирішено передати  ТОВ "Агрокомпанія Прикарпаття" в оренду земельну ділянку загальною площею 10 га із земель запасу, розташовану в урочищі "Чортовецька дорога" для ведення сільськогосподарського виробництва терміном на дванадцять місяців. Між Незвиською сільською радою та ТОВ "Агрокомпанія Прикарпаття" укладено договір оренди землі. 

Постановою державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області ТОВ "Агрокомпанія Прикарпаття" визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, що полягає у самовільному використанні земельної ділянки державної форми власності площею 12,8290 га.

Земельна ділянка площею 10 га, що була передана Незвиською сільською радою в оренду ТОВ "Агрофірма Прикарпаття", входить в склад земельної ділянки площею 12,821га, що знаходиться у с.Воронів в урочищі "Чортовецька дорога" за межами населеного пункту та відноситься до земель сільськогосподарського призначення  державної власності. Розпорядження цією земельною ділянкою у відповідності до частини 4 статті 122 Земельного кодексу України належать до компетенції Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, а не до компетенції сільської ради.

Доказів державної реєстрації права оренди земельної ділянки за договором оренди землі, як того вимагають приписи чинного законодавства,  суду не подано, а отже договір оренди землі  є неукладеним, і як наслідок, ТОВ "Агрофірма Прикарпаття" користується земельною ділянкою площею 10 га без належних правових підстав та зобов`язане звільнити її.

Згідно з статтею 17 Закону України "Про оренду землі" об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Положенням частини 1 статті 124 Земельного кодексу України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області №909/956/19 від 03.12.2019 можна ознайомитись за посиланням  http://reyestr.court.gov.ua/Review/86244246

 

За повідомленням прес-служби суду