Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся Другий загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів

02 грудня 2019, 10:38

28–29 листопада 2019 року в Чернігівській області (село Снов’янка) пройшов Другий загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів «Майстерність та безпека», організований Проектом ЄС «ПРАВО-Justice», Українсько-канадським Проектом підтримки судової реформи та Вищою радою правосуддя. У заході взяли участь 40 прес-секретарів судів різних регіонів України.

Відкриваючи Форум, із вітальним словом до учасників звернулися координатор з питань комунікацій Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Дмитро Шинкарук, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя, керівник Прес-центру судової влади України Оксана Лисенко.

Звертаючись до учасників, Дмитро Шинкарук зазначив, що цей захід став щорічним завдяки, у тому числі, підтримці міжнародних партнерів, висловив сподівання, що спільні зусилля будуть винагороджені якісною судовою комунікацією, а вивчення і впровадження успішного міжнародного та національного досвіду використання сучасних комунікаційних стратегій дасть змогу підвищити рівень довіри громадськості до суду, виробити стандарти комунікаційної політики. Д.Шинкарук також нагадав, що одним із завдань Першого загальнонаціонального форуму прес-секретарів судів було створення асоціації прес-секретарів судів задля досягнення спільної мети – поліпшення комунікації та розвитку професії прес-секретаря.

Оксана Лисенко подякувала міжнародним партнерам за важливу і своєчасну фінансову та експертну допомогу і звернула увагу, що перший форум, участь у якому взяли понад 100 прес-секретарів, а це лише сьома частина команди судових комунікаторів, поставив такі завдання: створити асоціацію прес-секретарів, зробити форум щорічним, максимально практичним, створити форум як майданчик для спільного обговорення напрямів розвитку професії, поліпшення інформаційної діяльності прес-служб судів, розробки єдиних стандартів діяльності у системі «єдиного голосу».

«У цьому Прес-центр судової влади України бачить своїм завданням робити судові комунікації більш гучнішими, активнішими, забезпечувати можливість зворотного зв’язку. Статистичні дані державного підприємства «Інформаційні судові системи» свідчать, що завдяки активній новинній роботі прес-служб аудиторія лише офіційного веб-порталу «Судова влада України» (court.gov.ua) зростає щороку. У 2018 році кількість новин, розміщених на порталі, становила 12 тисяч (для порівняння у 2016 році – 160), кількість читачів на веб-порталі щороку зростає на 45–50 відсотків, а у 2018 році кількість переглядів порталу становила вже 2,5 мільйона. І це – наше спільне досягнення», – зазначила О.Лисенко.

Під час першого дня Форуму учасники мали можливість заслухати лекції експертів у сфері комунікації та інформаційної безпеки та взяти участь у дискусіях.

Директор Центру інформації і документації НАТО в Україні Барбора Маронкова розповіла про основні тенденції в комунікації сьогодні на прикладі нової комунікаційної політики НАТО.

«Для комунікації важлива стабільність, оскільки це дає можливість аудиторії звикнути до того, що інформація їй доноситься. Якщо немає комунікації – немає розуміння», – наголосила вона, додавши, що в комунікації важливо використовувати новітні технології, однак необхідно слідувати традиції, а також акцентувати увагу на незмінних цінностях, які характеризують організацію.

Б.Маронкова зазначила, що комунікаційна політика НАТО реалізується шляхом проведення різного роду відкритих просвітницьких заходів, цілодобового оперативного реагування на події, надання відповідей на запити медіа, проведення прес-конференцій після зустрічей на високому рівні, організації брифінгів «під запис», коли до того, як відбудеться подія, журналістам надається можливість ознайомитися зі складною темою, аби запобігти поширенню неточної і викривленої інформації, а також шляхом адаптування контенту для користувачів різних соціальних мереж та під різні медіа-платформи.

За словами спікера, ключовий принцип комунікаційної політики НАТО – «Єдність НАТО – один голос – один меседж». Задля реалізації цього принципу важливими є відкритість та довіра до співпраці з медіа, постійний моніторинг інформації, яку поширюють медіа для реагування (комунікації із журналістами, редакторами тощо) у разі викривлення інформації, навіть якщо це стосується лише некоректних заголовків.

Окрему увагу Б.Маронкова звернула на питання комунікації із російськими ЗМІ, яка також, попри інформаційне протистояння, ведеться постійно у форматі діалогу.

Про особливості створення юридичного контенту для широкої аудиторії більш детально розповіла кандидат юридичних наук, кримінолог, викладач Національної школи суддів України Анна Маляр.

«Успішна комунікація – це тренд сьогодення. Задля того, щоб успішно комунікувати необхідно розуміти цільову аудиторію і робити поширювану інформацію доступною», – зазначила вона.

Під час виступу спікер надала практичні поради щодо планування змісту і форми поширюваної інформації, основних вимог до підготовки складних юридичних текстів «простою мовою», елементів впливу на аудиторію, використання засобів привернення уваги тощо.

Кандидат політичних наук, координатор з питань гендерної політики та судового адміністрування Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Людмила Чернявська зупинилася на питаннях гендерної чутливості в судових комунікаціях.

«Допоки зберігаються гендерні стереотипи, буде зберігатися і дискримінація, – зазначила спікер, – оскільки на сьогодні саме вони, а не закони і норми, є ключовою перешкодою для забезпечення рівності».

Л.Чернявська наголосила на важливості гендерної чутливості як під час коментування судових справ, пов’язаних із гендерно зумовленим насильством чи дискримінацією за ознакою статі, так і для професії прес-секретаря загалом. Залучаючи учасників до дискусії, надала прес-секретарям низку практичних порад.

Про ключові загрози цифровій безпеці суду розповів співробітник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України, полковник Валерій Удовиченко. Зазначив, що в умовах сучасного цифрового світу розвиток інформаційних технологій зумовив виникнення нових загроз національній та міжнародній безпеці. На сьогодні зростає кількість та потужність кібератак, вмотивованих інтересами окремих держав, груп та осіб, тому питання забезпечення інформаційної безпеки є пріоритетним й актуальним.

За його словами, сьогодні на законодавчому рівні удосконалюється правове регулювання захисту інформаційної безпеки відповідно до чинних Стратегії кібербезпеки України, Доктрини інформаційної безпеки України, які визначають пріоритети і напрями забезпечення кібербезпеки держави, створення національної системи кібербезпеки, та інших законів.

Під час виступу спікер розповів про системні кіберзагрози, інформаційні загрози, наголосив на важливості дотримання кібергігієни, надав практичні рекомендації щодо виявлення та протидії інформаційним та кіберзагрозам.

«Аналіз наявних та потенційних загроз інформаційній безпеці, запровадження конкретних кроків їх нейтралізації запобігають кібератакам та забезпечують кібербезпеку, і головне в цьому напрямі діяльності – синхронізовані зусилля і єдина позиція усіх органів»,  – зазначив В.Удовиченко.

Під час Форуму презентовано громадську організацію «Всеукраїнська асоціація судових прес-секретарів», створену завдяки Прес-центру судової влади України, ініціативній групі прес-секретарів судів та підтримки українсько-канадського проекту підтримки судової реформи України для сприяння розвитку судової комунікації, обговорено план дій асоціації.

«Наша мета – це, перш за все, розвиток унікальної та досить молодої в Україні професії судових комунікаторів, – зазначила Ірина Паламарчук. – Крім того, організація має на меті об’єднати прес-секретарів судів у єдину організацію, залучити до співпраці людей, небайдужих до ідеї розширення комунікації суспільства та суду, за допомогою усіх можливих правових засобів сприяти розвитку комунікаційної діяльності та відкритості судів, а також професійному зростанню учасників асоціації. Також громадська організація має на меті сприяти інституційному розвитку професії прес-секретаря та захисту його професійних інтересів».

Доповідач зазначила, що громадська організація «Всеукраїнська асоціація судових прес-секретарів» є юридичною особою, має статус неприбуткової організації. Членство в Асоціації є добровільним та індивідуальним, до організації можуть долучитися прес-секретарі та особи, на яких покладено обов’язки прес-секретаря, судді-спікери, судді та працівники апаратів судів, викладачі навчальних закладів, PR-спеціалісти та інші особи, які здійснюють діяльність, спрямовану на покращення комунікації між судовою владою та іншими гілками влади і суспільством.

Під час другого дня Форуму викладач школи журналістики Українського католицького університету, ментор Школи мультимедійної журналістики, режисер, медіаактивіст Андрій Приймаченко провів майстер-клас із мобільної журналістики. Розповів про секрети відеозйомки з використанням смартфона, надав практичні поради щодо знімання, монтування, озвучення власних відео з урахуванням технічних можливостей мобільних засобів. Учасники заходу, працюючи у групах, мали можливість створити відеоролики на визначену тему, продемонструвати створені відео, проаналізувати допущені помилки та отримати поради викладача, як уникати їх під час створення відеороликів.

Загалом під час Другого загальнонаціонального професійного форуму прес-секретарів судів обговорено шляхи поліпшення інформаційної діяльності прес-служб судів та розвитку професії прес-секретаря. Захід дав можливість учасникам удосконалити професійні знання, вміння, навички, необхідні прес-секретарю у щоденній професійній діяльності.

Прес-центр судової влади України