Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До господарського суду Тернопільської області почали надходити перші заяви про визнання фізичної особи банкрутом

02 грудня 2019, 09:57

До господарського суду Тернопільської області вперше звернувся громадянин із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, в порядку Книги четвертої Кодексу України з процедур банкрутства.

В обґрунтування заяви заявник зазначив, що у нього відсутні фінансові можливості погашати вимоги ПАТ "УкрСиббанк" на умовах, передбачених кредитними договорами.

Як визначено частиною другою статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, однією із підстав звернення боржника до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність є - ухвалення постанови у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення.

Проте, матеріали зазначеної заяви не містили постанови у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення.

Отже, в порушення норми статті 115 Кодексу України з процедур банкрутства, заявником не дотримано обов'язкових умов для звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, зокрема, не подано ухвалену постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення та не наведено переліку обставин, які б підтверджували, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов'язання чи здійснювати звичайні поточні платежі, не обґрунтовано загрозу неплатоспроможності.

Статтею 119 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що господарський суд постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, якщо відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Враховуючи вищенаведене, господарський суд Тернопільської області відмовив у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, оскільки відсутні підстави для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, згідно вимог чинного законодавства України.

Разом з тим, зауважимо, що відмова у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність не перешкоджає повторному зверненню до суду із такою заявою за наявності підстав, встановлених Кодексом України з питань банкрутства.

Нагадаємо, що 21 жовтня 2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.
Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.
У відповідності до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства неплатоспроможність - це неспроможність боржника виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом

За повідомленням прес-служби суду