Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок та підстави звернення громадян до суду при реалізації ними виборчих прав

07 листопада 2019, 11:46

Відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії від 11.10.2019 № 1920 та Постанови Центральної виборчої комісії від 18.10.2019 № 1923 «Про перші вибори депутатів сільських, селищної, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищного, міських голів», 22 грудня 2019 року відбудуться перші місцеві вибори у 86 об’єднаних територіальних громадах (1 міській, 16 селищних, 69 сільських ОТГ), а 29.12.2019 у 6 об’єднаних територіальних громадах (2 міських, 1 селищній, 3 сільських ОТГ).

Виборчі права громадян належать до найважливіших прав та свобод людини, що гарантуються державою. Підставою для реалізації виборцем свого виборчого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці. Однак буває так, що прізвище виборця випадково (через адміністративну чи технічну помилку) відсутнє у списках виборців, або занесене більше одного разу.

У такому випадку виборець може звернутися до суду з адміністративним позовом, аби захистити свої виборчі права, а саме для уточнення списків виборців, у тому числі включення або виключення зі списку себе чи інших осіб, у порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України (далі КАС України).

Згідно зі статтями 273, 274, 275 КАС України право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, членів цих комісій має виборець (громадянин, який має право голосу у відповідних виборах або референдумі), якщо таке рішення, дія чи бездіяльність порушує особисто його виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі.

Рішення, дії чи бездіяльність дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з референдуму, членів цих комісій оскаржуються до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії.

Позовну заяву може бути подано до суду у строк, встановлений частинами 6-8 статті 273 КАС України, а саме:

  • позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій може бути подано до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності;
  • позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце до дня голосування, може бути подано до адміністративного суду у строк, встановлений частиною шостою цієї статті, але не пізніше двадцять другої години дня, що передує дню голосування;
  • позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничної виборчої комісії, дільничної комісії з референдуму, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору, але не пізніш як за два дні до дня голосування.

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування – невідкладно.

Відповідно до статті 160 КАС України визначаються вимоги до позовної заяви. У позові повинні бути зазначені:

  • найменування суду до якого подається заява;
  • ім’я позивача;
  • поштова адреса;
  • номер засобу зв’язку (номеру телефону);
  • ім’я (найменування) відповідача;
  • посада та місце роботи посадової чи службової особи, її поштова адреса та номер телефону;
  • зміст позовних вимог;
  • виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Під час виборчого процесу в Третьому апеляційному адміністративному суді встановлено особливий режим роботи для суддів та працівників апарату. Задля забезпечення дотримання законності та захисту виборчих прав громадян України в Третьому апеляційному адміністративному суді затверджено графік чергування працівників суду в позаробочий час, вихідні та святкові дні, а також у день голосування.

За довідковою інформацією щодо роботи суду та питань пов’язаних з виборчим процесом громадяни можуть звертатись за телефонами: (056) 740-19-30, 740-19-35

За повідомленням прес-служби суду