Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд заборонив припиняти електропостачання двом комунальним навчальним закладам міста Вінниці

05 листопада 2019, 14:10

Протягом серпня-вересня до Господарського суду Вінницької області надійшли позовні заяви Комунального закладу "Дошкільний навчальний заклад № 19 Вінницької міської ради" та Державного навчального закладу "Центр професійно-технічної освіти № 1 м. Вінниці" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ВІННИЦЯ" з вимогою про перерахунок коштів по сплаті за користування електричною енергією відповідно до умов договору.

Крім того позивачами подано до суду заяви про забезпечення позову шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ВІННИЦЯ" вчиняти дії по припиненню постачання навчальним закладам електричної енергії.

Обґрунтовуючи заяви про вжиття заходів до забезпечення позову, позивачі зазначали, що звернулися до суду з позовами до ТОВ "ЕНЕРА ВІННИЦЯ" про зобов'язання зробити перерахунок коштів по сплаті за електроенергію, оскільки не згодні з рахунками, які надані відповідачем, за активну електричну енергію, а не вжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист їх порушених прав та інтересів.

Ухвалами від 2 та 6 вересня 2019 року суд заборонив Товариству з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРА ВІННИЦЯ" вчиняти дії по припиненню Комунальному закладу "Дошкільний навчальний заклад № 19 Вінницької міської ради" та Державному навчальному закладу "Центр професійно-технічної освіти № 1 м. Вінниці" постачання електричної енергії.

При прийнятті рішення суд врахував, що діяльність позивачів стосується освітнього процесу територіальної громади м. Вінниця і порушення безперервності навчального процесу внаслідок припинення або обмеження електропостачання суперечить гарантованому ст. 53 Конституції України праву на освіту. Обмеження електропостачання об'єктів соціальної інфраструктури м. Вінниці може мати негативний влив на життєдіяльність його мешканців.

Суд дійшов висновку, що не вжиття такого заходу забезпечення позову може істотно ускладнити ефективний захист або поновлення порушених прав або інтересів позивачів, за захистом яких вони звернулися до суду.

Із такими висновками Господарського суду Вінницької області погодився суд апеляційної інстанції і наразі судові рішення набули законної сили.

Повні тексти судових рішень у даних справах є загальнодоступними в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reestr.court.gov.ua/ (справи № 902/721/19; 902/748/19).

Довідково. З метою отримання достовірної інформації щодо стану розгляду судових справ можна звертатись до Господарського суду Вінницької області за телефонами: (0432) 558-016 (суддя-спікер Міліціанов Роман Валерійович) та (0432) 558-000 (прес-секретар Слободян Олеся Володимирівна).

 

За повідомленням судді-спікера 

Господарського суду Вінницької області