Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловік отримав 10 років позбавлення волі за замах на вбивство свого сина

04 жовтня 2019, 13:30

Суд апеляційної інстанції залишив апеляційні скарги захисника та Василя Б., обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15 і пунктом 2 частиною другою статті 115 (замах на умисне вбивство щодо малолітньої дитини) Кримінального кодексу України, без задоволення. Чоловік, який завдав своєму малолітньому синові не менше дев’яти ударів клинком ножа, за ґратами проведе 10 років.

Прикрий інцидент трапився торік 11 травня у с. Обарів Рівненського району. Приблизно о 20-й годині 24-річний Василь Б., перебуваючи в приміщенні будинку, в стані алкогольного сп’яніння, умисно наніс своєму 2-річному синові не менше дев’яти ударів клинком ножа, в результаті чого завдав тілесні ушкодження, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, однак з причин, які не залежали від його волі, а саме: через присутність в будинку іншої особи, не закінчив злочин.

31 січня 2019 року Рівненський районний суд проголосив вирок у цьому кримінальному провадженні. Василя Б. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 і п.2 ч.2 ст. 115 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 10 років.

Апеляційні скарги на вирок суду першої інстанції подали обвинувачений та захисник, які переконували у необхідності повторного дослідження обставин кримінального провадження. Крім того, увагу колегії суддів акцентували на порушеннях, нібито допущених під час досудового розслідування та судового провадження, оскільки обвинувачений не мав умислу на вчинення вбивства свого сина, а тілесні ушкодження були заподіяні дитині внаслідок конфлікту, який виник між Василем Б. та його батьком. Просили вирок місцевого суду змінити, перекваліфікувавши дії обвинуваченого на ст.128 (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) КК України.

Суд апеляційної інстанції, взявши до уваги усі обставини кримінального провадження, заслухавши учасників судового розгляду, апеляційні скарги обвинуваченого і захисника залишив без задоволення.

Колегія суддів погодилася з висновком місцевого суду про те, що обвинувачений є особою з підвищеним ступенем небезпечності для суспільства, який вчинив особливо тяжкий злочин щодо малолітньої дитини, і вірно кваліфікував його дії за ч. 2 ст. 15 і п.2 ч.2 ст. 115 КК України.

Враховуючи наведене, апеляційний суд визнав обгрунтованим висновок місцевого суду про необхідність та достатність призначеного обвинуваченому Василю Б. покарання за вчинений злочин – у виді 10 років позбавлення волі.