Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси релігійної громади щодо виконання держвиконавцем рішення суду в повному обсязі

06 вересня 2019, 11:37

Закарпатський окружний адміністративний суд рішенням від 12 липня 2019 року задовольнив позов Релігійної Греко-католицької громади "Пресвятої Трійці" с. Коритняни Ужгородського району -  визнав протиправною та скасував постанову головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України від 29.11.2018 року про закінчення виконавчого провадження .

Розглядаючи справу,  суд  встановив, що лист Закарпатської обласної державної адміністрації, на підставі якого було закрито виконавче провадження, не є рішенням, а є лише документом, який має інформаційний характер та не породжує жодного обов’язку для позивача.

Також суд зазначив, що рішення Львівського апеляційного адміністративного суду від 18.07.2018р. було фактично виконано лише частково в частині зобов’язання розглянути клопотання, однак не було винесено мотивованого рішення по суті такого клопотання, з чого слідує, що рішення не було виконане в повному обсязі .

Відтак суд дійшов висновку, що зазначена у позові постанова державного виконавця про закінчення виконавчого провадження  підлягає скасуванню в порядку ст.39 Закону України «Про виконавче провадження».

Зазначимо, що приводом для звернення до суду з позовною заявою представника релігійної громади  стало неповне виконання судового рішення державним виконавцем, яке полягало у зобов’язанні  Закарпатської обласної державної адміністрації  розглянути клопотання Релігійної організації «Релігійна громада греко-католицької церкви» № 11 від 23.10.2017 із винесенням мотивованого рішення по суті такого клопотання.  Державний виконавець, зі свого боку, на підставі листа Закарпатської обласної державної адміністрації №7034/06-16, яким було повідомлено, що адміністрацією добровільно виконано постанову ЛААС від 18.07.2018р., виніс постанову про закінчення виконавчого провадження, яка , на думку позивача, є протиправною, оскільки фактичне невиконання судового рішення  порушує його законні права та інтереси.

За повідомленням прес-служби суду