Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право жінки-трактористки на пільгову пенсію

13 серпня 2019, 10:19

         Закарпатський окружний адміністративний суд виніс рішення, яким зобов'язав  Виноградівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Закарпатської області зарахувати до пільгового стажу, що дає право на отримання пільгової пенсії,  громадянці  період роботи трактористом в  садовинрадгоспі "Комунар", призначити та виплатити їй  пенсію на пільгових умовах з моменту виникнення права на пільгову пенсію.

           Приводом для звернення заявниці із позовом до суду за захистом своїх прав стало рішення  Комісії при головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області про відмову  у розгляді зазначених  періодів роботи в садовинрадгоспі  трактористом.

         Проаналізувавши, встановлені на підставі поданих сторонами доказів, фактичні обставини у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що рішення відповідача про відмову у зарахуванні до трудового стажу спірних періодів роботи позивачки є неправомірним.

            Суд вважає, що  позивач не може нести відповідальність у вигляді позбавлення права на включення періоду  до страхового стажу за порушення, вчинене  сільською радою, оскільки згідно з Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідальність за несплату страхових внесків несе підприємство-страхувальник.

            Також судом встановлено, що позивач у спірні періоди її роботи в садовинрадгоспі , який був реорганізований в КСП "Комунар" , працювала трактористом -  на посаді, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до ч.1 п.4 ст. 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», а тому вона має право на включення зазначених періодів роботи до  стажу.

           Водночас  суд наголосив, що право особи на отримання пенсійних виплат не може бути поставлено у залежність від можливості органів Пенсійного фонду України здійснювати повноваження (зокрема, у зв`язку з неможливістю проведенням перевірки періодів роботи позивача, оскільки підприємство ліквідовано, а архівні документи не знайдено), а тому неможливість підтвердити період роботи заявниці не дає підстав для відмови у зарахуванні стажу роботи при його підтвердженні записами у трудовій книжці.

 

За повідомленням прес-служби суду