Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява Голови Конституційного Суду України

05 липня 2019, 16:23

З приводу поширеної у ЗМІ інформації щодо підготовки повідомлень про підозру суддям Конституційного Суду України за ухвалення Рішення від 30 вересня 2010 року у справі за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222–ІV (справа про додержання процедури внесення змін до Конституції України) звертаю увагу на те, що згідно з положеннями частини четвертої статті 149 Конституції України суддю Конституційного Суду України не може бути притягнуто до відповідальності за голосування у зв'язку з ухваленням Судом рішень та наданням ним висновків.

Крім того, згідно з частиною третьою статті 149 Конституції України без згоди Конституційного Суду України суддю Конституційного Суду України не може бути затримано або утримувано під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання судді під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

За суддями, повноваження яких припинено з підстав, встановлених пунктами 1, 2 частини першої статті 1491 Конституції України, або яких звільнено з підстав, встановлених пунктами 1, 4 частини другої статті 1491 Конституції України, з огляду на положення частини другої статті 31 Закону України «Про Конституційний Суд України» зберігається звання судді Конституційного Суду України.

Відповідно до частини восьмої статті 24 Закону України «Про Конституційний Суд України» Суд має бути негайно повідомлений про затримання судді.

На сьогодні до Конституційного Суду України не надходило жодних повідомлень про затримання суддів Конституційного Суду України та не пред’явлено жодних офіційних повідомлень про підозру суддям Конституційного Суду України.

Поширення відповідної інформації в період розгляду Конституційним Судом України низки справ, що викликають суспільний резонанс, розцінюється не інакше, як тиск на Голову Конституційного Суду України та Конституційний Суд України в цілому.

З огляду на зазначене відповідально заявляю, що Конституційний Суд України продовжуватиме виконувати свої конституційні повноваження незалежно від чергової хвилі неправдивих повідомлень та публікацій у ЗМІ та соціальних мережах, що марно намагаються дискредитувати та підірвати авторитет як суддів Конституційного Суду України, так і Суду в цілому.

Фото-Судебно-юридическая газета

За повідомленням прес-служби суду