Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ефективна комунікація суду – запорука довіри громадян

18 червня 2019, 16:01

14 червня 2019 року у Харкові регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено підготовку спеціалістів із забезпечення зв’язків зі ЗМІ (прес-секретарів) місцевих (окружних) та апеляційних судів під час тренінгу на тему "Комунікації в судовій діяльності"

Відкриваючи захід, заступник директора Харківського регіонального відділення НШСУ Яна Шевцова наголосила, що сьогодні основна мета комунікації – зробити діяльність судової системи зрозумілою і доступною для громадян, підвищити  рівень  довіри до суду.

"Загальновідомо, що коли суд не говорить про свою діяльність, про свої рішення, замість нього говорять інші: учасники процесу, політики, представники ЗМІ, громадськість. І не завжди ця інформація відображає факти такими, як вони є. Сьогодні вкрай важливим є  налагодження належних відносин судової влади та суспільства, широке і системне висвітлення діяльності судової системи.  Саме над цим і працює Прес-центр судової влади України при Вищій раді правосуддя,  який скеровує роботу прес-секретарів судів",  – зазначила Яна Шевцова.

З метою поліпшення рівня обізнаності учасників з організацією роботи прес-служби суду, використання комунікаційних інструментів, опанування навичок підготовки інформаційних повідомлень тощо, для проведення навчального заходу для прес-секретарів судів Харківським регіональним відділенням НШСУ до участі у заході були запрошені керівник Прес-центру судової влади України, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко та  її заступник Ірина Паламарчук.

Тренінг був насиченим та активним. Демонструючи презентації, використовуючи практичні вправи, інтерактивні групові завдання, тренери ознайомили колег з  основними аспектами  забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності судів і ефективними інструментами роботи прес-секретаря суду.

Завдяки тренерам учасники заходу зосередили увагу на тонкощах професії журналіста і ключових правилах спілкування з медіа;  опанували такі напрями комунікації, як проактивна та кризова; ознайомились з алгоритмом дій у разі виникнення ситуації, яка потребує негайного реагування. Корисними для прес-секретарів стали фахові поради з копірайтингу та адаптації контенту до соціальних мереж.

Викладачі наголосили, що суспільство вимагає оперативного, регулярного, зрозумілого та чіткого інформування про діяльність суду. Водночас суди можуть працювати на випередження, не лише реагуючи на запити ЗМІ чи громадян, а продукуючи власні новини та створюючи ексклюзивні інформаційні приводи.

Тренери запропонували працівникам апаратів судів, відповідальним за комунікаційний напрям діяльності суду,  детально опрацювати  методичні рекомендації "Настільна книга прес-секретаря", розроблені Прес-центром судової влади України для використання в роботі.

Зі змістом видання можна ознайомитись за посиланням   http://www.vru.gov.ua/content/file/Book_press.pdf.

Підбиваючи підсумки тренінгу, учасники відзначили, що така співпраця є плідною,  та побажали один одному подальших успіхів у роботі.

За повідомленням Харківського регіонального відділення НШСУ