Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП констатувала спроби тиску на суддю, який слухає справу О.Єфремова, та звернулася до Національної поліції України

24 квітня 2019, 15:36

Вища рада правосуддя 23 квітня 2019 року розглянула повідомлення судді Старобільського районного суду Луганської області Кудрявцева Ігоря Володимировича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Микола Гусак (на фото)поінформував, що у повідомленні суддя Кудрявцев І.В. зазначає, що він входить до складу колегії суддів, яка розглядає кримінальну справу за обвинуваченням Єфремова О.С. у скоєнні низки кримінальних правопорушень.

20 січня 2019 року близько 7 години ранку у належному судді будинку за місцем його проживання виникла пожежа, внаслідок якої вигоріла третина даху вказаного будинку.

23 січня 2019 року судді стало відомо, що в мережі Інтернет на сайті «Живой Старобельск» 22 січня 2019 року о 13 год.42 хв. розміщено статтю під назвою «Старобельские хроники. Как томос в проруби», в якій вказано таке: «Возмездие наступает неотвратимо! Как пример, вчерашний пожар у печально известного судьи Игорька Кудрявцева, что проживает по улице... Предупреждали же ведь адвокаты Ефремова этого клоуна, чтобы он объективно вел дело –не послушал, дурачок!».

Вказані відомості в мережі Інтернет суддя Кудрявцев І.В. сприйняв як підтвердження того, що пожежа в його будинку влаштована невідомою особою/особами з метою тиску на нього у зв’язку з його професійною діяльністю щодо здійснення правосуддя у кримінальній справі за обвинуваченням зазначеної особи.

На підтвердження вказаних відомостей суддею надано роздруківки із сайту «Живой Старобельск» за 22 січня 2019 року.

У зв’язку із зазначеними обставинами суддя звернувся до правоохоронних органів із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

«Погрози, розміщені у вказаних вище публікаціях у мережі Інтернет у зв’язку із пожежею в будинку судді Старобільського районного суду Луганської області Кудрявцева І.В. та адресовані йому як члену колегії суддів, яка здійснює правосуддя у кримінальній справі, можуть викликати у судді обґрунтоване занепокоєння щодо власної безпеки, що є тиском на суд. Зазначене має ознаки втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя», – зазначив Микола Гусак.

«Враховуючи наведене, доходжу висновку про наявність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності судді», – підсумував Микола Гусак.

На запит члена Вищої ради правосуддя заступник прокурора Луганської області листом від 14 березня 2019 року поінформував, що за результатами розгляду заяви Кудрявцева І.В. про вчинення кримінального правопорушення 23 січня 2019 року Старобільським ВП ГУНП в Луганській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості стосовно висловлювань, розміщених на інтернет-ресурсі «Живой Старобельск» щодо пожежі, яка сталася 20 січня 2019 року на території домоволодіння Кудрявцева І.В., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 КК України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення). Постановою заступника прокурора Луганської області від 6 лютого 2019 року здійснення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції в Луганській області, процесуальне керівництво здійснюється прокурорами відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Луганської області. Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває, його хід перебуває на контролі керівництва прокуратури Луганської області.

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення судді Старобільського районного суду Луганської області Кудрявцева Ігоря Володимировича, ухвалила звернутися до керівника Головного управління Національної поліції в Луганській області щодо надання інформації про вжиті заходи та результати в кримінальному провадженні за повідомленням судді Старобільського районного суду Луганської області Кудрявцева Ігоря Володимировича.

 Прес-центр судової влади України