Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо фактів тиску на суддів після ухвалення рішення не на користь прокуратури

14 лютого 2019, 12:24

Вища рада правосуддя 12 лютого 2019 року розглянула повідомлення суддів апеляційного суду Запорізької області Гріпаса Юрія Олексійовича, Фоміна Валерія Анатолійовича, Дадашевої Світлани В’ячеславівни про втручання в їхню діяльність як суддів  щодо здійснення правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова (на фото) поінформувала, що під час перевірки встановлено, що до апеляційного суду Запорізької області надійшла апеляційна скарга адвоката Ш. на ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду міста Запоріжжя від 20 листопада 2017 року, якою задоволено частково клопотання слідчого прокуратури Запорізької області про встановлення строку для ознайомлення до 12 грудня 2017 року включно з матеріалами кримінального провадження, встановлено строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження за підозрою судді Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя Б. у вчиненні злочину, передбаченого частиною першою статті 375 (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови)Кримінального кодексу України.

У цьому провадженні визначено колегію суддів у складі головуючого судді Гріпаса Ю.О., суддів Фоміна В.А., Дадашевої С.В.

У судовому засіданні 12 січня 2018 року зазначена колегія суддів під головуванням Гріпаса Ю.О. постановила ухвалу про задоволення апеляційної скарги та скасування ухвали суду і відмову у задоволенні клопотання слідчого про встановлення строків для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Після закінчення апеляційного розгляду 18 січня 2018 року прокуратурою Запорізької області на підставі статті 214 КПК України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 375 КК України щодо постановлення суддями апеляційного суду Запорізької області Гріпасом Ю.О., Фоміним В.А., Дадашевою С.В. завідомо неправосудного рішення та розпочато розслідування.

Підставою для внесення зазначених відомостей (згідно з повідомленням, розміщеним на офіційному сайті Запорізької обласної прокуратури) слугувало прийняття до апеляційного розгляду скарги на рішення слідчого судді, яке апеляційному оскарженню не підлягає. При цьому автор повідомлення зазначає, що скарги прокурорів та інших учасників кримінального провадження про оскарження ухвал слідчих суддів на підставі статті 55 Конституції України залишаються без задоволення або у відкритті провадження відмовляється.

Між тим відповідно до правового висновку Верховного Суду України у провадженні № 757/49263/15-к від 12 жовтня 2017 року у разі постановлення слідчим суддею ухвали, що не передбачена кримінальними процесуальними нормами, до яких відсилають положення частини третьої статті 309 Кримінального процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції не вправі відмовити у перевірці її законності, посилаючись на приписи частини четвертої статті 399 КПК України. Право на апеляційне оскарження такого судового рішення підлягає забезпеченню на підставі пункту 17 частини першої статті 7 та частини першої статті 24 КПК України, які його гарантують, з огляду на положення частини шостої статті 9 КПК України, яка встановлює, що у випадках, коли положення КПК України не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 КПК.

Про існування зазначеної постанови посадові особи обласної прокуратури не могли не знати, оскільки ініціатором звернення за правовим висновком до Верховного Суду був заступник Генерального прокурора, а отже, про право на оскарження окремих судових рішень слідчого судді були обізнані.

Судді апеляційного суду Запорізької області Гріпас Ю.О., Фомін В.А., Дадашева С.В. вважають, що такі дії посадових осіб прокуратури Запорізької області є проявом відвертого втручання в діяльність судових органів з метою винесення незаконних рішень. Такі дії свідчать про наміри посадових осіб прокуратури Запорізької області втручатися в судову діяльність з метою отримання судових рішень, які задовольняють сторону обвинувачення, у певних кримінальних провадженнях не на засадах рівності перед законом і судом, змагальності, законності в межах цих проваджень у спосіб, передбачений процесуальним законом, а шляхом тиску на суддів поза межами цих проваджень. Такі дії свідчать про вибірковий підхід, ігнорування норм Конституції України та інших законів держави щодо незалежності судової влади, свавільне тлумачення норм законодавства та свавільне переслідування суддів, які ухвалили рішення не на користь органів прокуратури.

«Така ситуація, на мою думку, є загрозливою», – підсумувала член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України, щодо постановлення суддями апеляційного суду Запорізької області (нині – Запорізький апеляційний суд) Гріпасом Ю.О., Фоміним В.А., Дадашевою С.В. завідомо неправосудного рішення; внести до Генеральної прокуратури України подання про притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність, що полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у повідомленні суддів апеляційного суду Запорізької області (нині – Запорізький апеляційний суд) Гріпаса Ю.О., Фоміна В.А., Дадашевої С.В.

 

Прес-центр судової влади України