Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав Міністерство юстиції України розглянути скаргу на дії державних реєстраторів

13 лютого 2019, 10:24

Закарпатський окружний адміністративний суд  розглянув та задовольнив позов фізичної особи  до Міністерства юстиції України, яким визнав протиправним та скасував наказ згаданого міністерства про відмову  у задоволенні скарги    на дії державних реєстраторів з приводу проведених реєстраційних дій, а також зобов’язав міністерство розглянути цю  скаргу.

Відмову у задоволенні  скарги позивачки Міністерство юстиції України мотивувало тим, що  скаржницею  до скарги додані, не засвідчені в установленому порядку, копії документів, які підтверджують факт порушення її прав.

Дослідивши всі матеріали справи,  суд зробив висновок, що частина п'ята стаття 34 Закону України  "Про державну реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" передбачає право, а не обов’язок, скаржника до поданої ним скарги додавати засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт порушення її прав. У випадку, якщо скаржником до поданої ним скарги додані документи, не засвідчені в установленому порядку , чи взагалі не додані, то це означає, що такі документи  у нього відсутні, а відтак відповідний орган повинен розглянути скаргу як таку, що подана без додатків до неї.

Також суд звернув увагу відповідача на те, що у разі, коли встановлено порушення вимог закону щодо документів, що долучаються до скарги, суб’єкт розгляду скарги на підставі висновку комісії приймає мотивоване рішення про відмову у розгляді, а не про відмову у задоволенні, скарги без розгляду її по суті у формі наказу.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, які необхідно задовольнити.

 

З текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 807/2034/17.

 

За повідомленням прес-служби суду