Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся всеукраїнський семінар-практикум «Застосування виборчого законодавства»

11 лютого 2019, 14:16

8 лютого 2019 року Вінниччина гостинно приймала близько 50 учасників всеукраїнського семінару-практикуму «Застосування виборчого законодавства». Однак кількість учасників не обмежилась місцями у конференц-залі, адже більше чотирьох сотень слухачів долучились до заходу у режимі онлайн на каналі Сьомого апеляційного адміністративного суду у YouTube. (До речі, запис трансляції у вільному доступі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=dKZFlj4XA1o )

Відкривали цю фахову зустріч суддів адмінсудів ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Касаційного адміністративного суду Михайло Смокович, очільник 7 апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, секретар Великої палати ВС Всеволод Князєв та керівник проектів Офісу Ради Європи Сергій Ткаченко.

«Адміністративна юстиція накопичила вагомий досвід застосування виборчого законодавства і я переконаний, що професійна компетенція допоможе адміністративним судам належно захистити виборчі права громадян», – розпочав цю масштабну фахову дискусію Микола Оніщук.

«Вибори Президента України – це знакова подія для нашої держави, і саме інститут адміністративної юстиції стоїть на захисті демократії, тому наша зустріч це крок на шляху до правового забезпечення конституційного права кожного громадянина», – привітав усіх учасників Михайло Смокович.

«Усе що ми робимо, ми робимо, аби в нашій країні існувало правовладдя, щоб у нас панували демократичні процеси. Зараз на усьому нашому народі лежить відповідальна місія – вибори Президента, але не менш вагомою є роль у цьому процесі адміністративних судів – ми маємо забезпечити належний правовий захист волевиявлення громадян», – зауважив Віталій Кузьмишин.

«Дуже важливо, що ми можемо порадитись один із одним, обмінятись думками щодо цього актуального наразі питання. Касаційний адміністративний суд завжди працює у напрямку напрацювання єдності судової практики», - заначив Всеволод Князєв.

«Вирішення питань щодо виборчого законодавства та практики є важливим для сталого розвитку демократичної правової держави. Виборчі системи, а також механізм оскарження порушень внутрішнього законодавства та їх ефективність впливає на результати та рівень довіри громадян до виборів та демократії загалом», - акцентував Сергій Ткаченко.

У ході 1-ої сесії учасники обговорювали практичні аспекти застосування національного законодавства про вибори.

Голова Касаційного адміністративного суду у своїй доповіді серед іншого зупинився на питаннях щодо представництва у суді у справах виборчої категорії. «Виборчі спори не можуть відноситись до категорії малозначних, з огляду на характер спірних правовідносин, тому представниками у таких справах можуть бути адвокати. А це, у свою чергу, тягне за собою виникнення додаткових питань , що потребують врегулювання», – зауважив Михайло Смокович.

Про територіальну, предметну та інстанційну підсудність виборчих справ говорила у своєму виступі суддя 6ААС Олена Губська. «Шостому апеляційному адміністративному суду підсудні справи щодо оскарження рішень та дій ЦВК та дій кандидатів на пост Президента України, а у Верховний Суд уповноважений розглядати питання встановлення ЦВК результатів виборів», зазначила суддя 6ААС. Також доповідач звернула увагу у своєму виступі на цікаву судову практику.

Завершилась перша сесія доповіддю голови 7 апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина, який зосередив свій виступ на процесуальних та організаційних повноваженнях апеляційних судів. ” У процесі розгляду спорів, пов’язаних з виборами, апеляційні суди, реалізовуючи процесуальні та організаційні повноваження, мають максимально оперативно забезпечити право особи на судовий захист без будь-яких перешкод чи ускладнень. Адже здатність особи безперешкодно отримати судовий захист є змістом поняття доступу до правосуддя і реалізацією основного завдання адміністративного судочинства, і в свою чергу формує рівень довіри до судової влади загалом”, – зауважив очільник 7ААС Віталій Кузьмишин.

Друга сесія заходу була присвячена обговоренню загальноєвропейських стандартів у галузі виборчих спорів.

Спікерами були Юрій Ключковський – доцент кафедри загальнотеоретичних та державно-правових наук НУ «Києво-Могилянська академія» та юрист секретаріату Європейського союзу з прав людини Дмитро Третьяков. Доповідачі звернули увагу на принципи виборчого права та практичні ситуації у рішеннях ЄСПЛ щодо справ у цій категорії.

Робота виявилась напрочуд плідною та активною, учасникам вдалось обговорити  нагальні питання, освіжити в пам’яті потрібну інформацію.

«На завершення хочу звернути увагу, що наша і процесуальна діяльність, і адміністративна має бути на належному рівні, адже швидкоплинність виборчого процесу вимагає оперативності та злагодженої роботи і суддів і працівників апарату», – підсумував зустріч голова 7 ААС Віталій Кузьмишин.

Нагадаємо, робоча зустріч організована Сьомим апеляційним адміністративним судом спільно із Касаційним адміністративним судом та Національною школою суддів України, за сприяння міжнародних партнерів.

Захід мав на меті винести на обговорення актуальні питання застосування судами національного законодавства про вибори, проаналізувати судову практику у цій категорії справ,звернути увагу на загальноєвропейські принципи в галузі виборів.

 


 

 За повідомленням прес-служби суду