Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Білоус В.В. інформує про надходження погроз від АТ «Сбербанк»

09 жовтня 2018, 17:03

Білоус Володимир Володимирович звернувся із повідомленням до ВРП та ГПУ, в якому зазначає, що на адресу суду надійшов лист за підписом голови правління акціонерного товариства «Сбербанк» з погрозами йому та членам його родини.

Надходження вказаного листа суддя пов’язує з розглядом справи, яка перебуває у його провадженні, однією зі сторін у якій є АТ «Сбербанк».

Так, до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшло повідомлення від 21 вересня 2018 року за підписом голови правління АТ «Сбербанк», у якому зазначено:

«З даного моменту будь-які дії, спрямовані на утиск інтересів АТ «Сбербанк», або дії, вчинені на користь опонентів АТ «Сбербанк», будуть розцінюватись керівництвом АТ «Сбербанк» в якості умисних перешкод інтересам Російської Федерації в Україні та потягнуть за собою наслідки у вигляді відкриття кримінальних проваджень стосовно таких осіб Слідчим комітетом Російської Федерації.

Крім того, з метою захисту інтересів Російської Федерації проти таких суддів та членів їх сімей можуть бути введені персональні санкції».

Як зазначає Білоус В.В., у листі перераховані члени його сім’ї із зазначенням року народження, щодо яких «можуть бути введені санкції».

 У зверненні також зазначено: «Переконана, що умисним діям суддів, які ставлять собі за мету особисте збагачення та утиски законних прав АТ «Сбербанк» і будь-кого, хто має приналежність до Російської Федерації, буде надана компетентна оцінка посадовими особами Слідчого комітету Російської Федерації».

Отримання такого повідомлення із конкретизацією справи, яка перебуває у його провадженні, і погрозами йому та членам його родини суддя Білоус В.В. вважає втручанням у діяльність зі здійснення правосуддя.

Нагадаємо, що із подібними зверненнями щодо отримання погроз від АТ «Сбербанк» до ВРП зверталися судді господарського суду Київської області Конюх О.В. та Грєхова О.А., суддя господарського суду Харківської області Буракова А.М.

28 вересня 2018 року на офіційному веб-сайті АТ «Сбербанк» опубліковано прес-реліз, у якому банк офіційно заперечує причетність до надсилання листа на ім’я одного із суддів господарського суду міста Києва.

За фактом підроблення вказаного листа та підпису банк звернувся до правоохоронних органів України для проведення розслідування.

У спростуванні банку також висловлені припущення, що подібні звернення можуть бути надіслані й інших установ, та прохання оперативно інформувати банк про такі випадки.

АТ «Сбербанк» наголошує, що «продовжує слідувати політиці поваги до органів влади й правосуддя України, та вважає неприйнятним будь-який вплив на них».

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України